Andeconfit med høstens sopprisotto

Her kommer oppskriften på hvordan du lager confit fra bunnen.

5 personer Forberedelser and: 1 døgn + tid i ovnen: 6-7 timer  Tid på risotto: 35 min (evnt med kjøpt confit: 45 min totalt!)

Confit betyr å behandle and eller kylling med koking i olje/fett. Confitering eller konfitering er en gammel konserverings- og matlagingsmetode som innebærer at man først salter og deretter langsomt koker kjøtt, fugl eller fisk i fett. Hensikten er å gjøre kjøttet mørt og smakfullt. En vanlig fettype til confitering er andefett.

Andeconfit er faktisk ikke vanskelig å lage selv. Det trengs bare ca et døgn lenge forberedelsestid.
Lårene skal ligge i salt og krydder over natten, for så å gå inn i ovnen i 6-7 timer.
Tenk deg hvor gøy det er å kunne servere en confit du har gjort helt fra bunnen av – og gjestene hadde blitt kjempeimponert 🙂

Man kan også kjøpe ferdig confitert kylling- eller andelår i butikken også. Da tar ikke denne retten mer enn 45 minutter å lage!

Dette trenger du:

Andeconfit:
  • 5 stk ferske ande- eller kyllinglår
  • havsalt
  • 4 hvitløksbåter
  • fersk estragon, rosemarin og timian (har du ikke alle, går det greit med bare en urte)
  • rapsolje eller annen nøytral olje. Har du andefett i fryseren, kan du også bruke dette.
Risotto:
  • 300g risottoris
  • 1l kyllingkraft (1 l vann og 2 buljongterminger)
  • 2 dl hvitvin eller eplecider
  • 3-4 sjarlottenløk
  • 4 hvitløk
  • 200g forskjellig sopp (sjampinjong, kantareller, piggsopp etc.)
  • 1 pose babyspinat
  • en god neve revet parmesan
  • 50g usaltet smør
  • sitron
  • litt fersk timian og revet parmesan til pynt

Dagen før:

  1. Skyll, rens og tørk lårene.
  2. Ta en kjele og dekk bunnen med salt.
  3. Legg urter og hvitløk på bunnen.
  4. Gni hele låret inn med salt og legg dem i kjelen.
  5. Legg plastfolie helt ned på lårene så det blir tett.
  6. Sett kjelen kaldt til neste dag.

Rens, vask og tørk lårene

Legg dem i salt i en kjele over natten

Samme dag:

  1. Ta opp lårene og børst forsiktig av saltet. (du trenger ikke få av alt)
  2. Fjern saltet i kjelen og legg lårene tilbake. Gjerne med urter og hvitløk.
  3. Hell olje over lårene så de dekkes helt og sett på lokk.
  4. Sett kjelen inn i ovnen på 100 grader. Oljen skal ikke koke.
  5. La den stå i 6-7 timer

Lår med olje og krydder i ovnen.

Når lårene er ferdige kokt i olje:

  1. Ta de ut av oljen og legg dem i en ildfast form.
  2. Sett ovnen på 200 grader.
  3. Sett formen inn når du begynner på risottoen.

Lårene varmes opp i ovnen før servering.

Slik lager du risotto:

  1. Finhakk løk og hvitløk.
  2. Skjær sjampinjonger i skiver. Del opp resten av soppen. Stek dette ferdig og sett til side.
  3. Stek løk og hvitløk i 1 ss smør til mykt.
  4. Tilsett risen og la dette «steke» til risen har blitt blank.
  5. Tilsett soppen og pepper.
  6. Nå skal det gå ca 18 minutter til risen er ferdig.
  7. Tilsett hvitvinen og la den koke helt inn. Rør hele tiden.
  8. Tilsett kraften, litt og litt, og la den koke helt inn mellom hver gang. Husk å røre!
  9. Når risen er ferdig, tilsetter du smør og rører dette helt ut.
  10. Så tilsetter du parmesan og babyspinaten.
  11. Smak gjerne og se om du trenger noe mer salt etc.
  12. Litt sitron i risen gir god friskhet.
  13. Vipps, så er du ferdig.

Server i en dyp tallerken. Dunk tallerken litt ned så risen faller litt sammen. Legg et lår oppå risen og pynt med litt timian og parmesan. (du kan også renske låret og bare legge kjøttet oppå risen om du ønsker det)

Så er det bare å ta imot aplausen og fine ord fra gjestene!

2 Comments

  1. Simen
  2. Una

Add Comment