3 stk Hevetid: 2×40 min Steketid: 40-50 min
Julekake er et must både i førjulsstria og i julen. Det er vel ikke noe som er bedre en nystekt julekake med smør og brunost? Denne julekaken er like saftig etter 2 dager på benken og egner seg godt til å fryse ned. Tradisjonelt er det både rosiner og sukater i julekake, men om du ikke liker dette, kan du fint sløyfe det. Julekaken smaker uansett veldig godt.
Denne deigen er lett å jobbe med og man trenger ikke ekstra mel på bordet for å rulle den ut. Rosiner knar man inn i deigen etter heving, eller tar med i deigen før smør er tilsatt.
Det er to viktige ting man må huske på når man jobber med en gjærdeig.
- La deigen gå lenge nok i kjøkkenmaskinen. Mange slurver med dette og da blir ikke resultatet like bra.
- Etterheve godt. Gjæren trenger å jobbe.
Skulle kakene bli for fort brune oppå under steking, er det bare å legge et bakepapir over.
Dette trenger du:
- 6,5dl melk
- 1 pose gjær eller 50g fersk gjær
- 1150-1250g hvetemel
- 200g sukker
- 2ts kardemumme
- 200g meierismør
- 200g rosiner
- 1 egg til pensling
Slik gjør du:
- Mål opp smøret og del det i terninger.
- Varm opp melken i en kjele til den har blitt 37 grader. Hell den i bakebollen, sjekk med fingeren at ikke melken er blitt for varm. Ha i gjær.
- Tilsett alle de andre ingrediensene, unntatt smør og rosiner. Kjør i 5 min på laveste hastighet.
- Ha så i smøret i terninger. Kjør 3 min på svak hastighet før du øker litt og kjører i 7 min. Pass på underveis at du får ned alt som legger seg langs kantene. Deigen skal nå være myk og ikke klissete.
- Ha i rosinene og kjør den på lav hastighet ca 1 minutt, til rosinene er blandet inn i deigen.
- Sett bollen til heving i 40 min, gjerne med et klede eller plastfolie over. Sett den gjerne på et lunt sted. Baderomsgulv eller lignende, eller i ovnen på 40 grader. Den skal doble i størrelse.
- Ta deigen ut av bollen og del den i 3 emner. Kna hvert emne godt og form dem til en stor bolle. Legg dem på en stekeplate med bakepapir. Det kan være lurt å bruke det dype stekebrettet til ovnen. Etterhev i 40 min.
- Pensle brødene med egg.
- Stek på nederste rille på 200 grader i 40-50 minutter.
- Hvis du har varmluft med damp, stek på 170 grader i 20-30 minutter.