Blomkålrisotto med parmesan og høstens sopp

2 personer Total tid: 15-20 minutter

Da har jeg laget blomkålrisotto for første gang, og jeg hadde aldri trodd at det skulle bli så godt! Tekte at her kom det til å smake blomkål –  men det smakte faktisk risotto! Jeg trodde også at her kom det til å ta 3 minutter, så var blomkålen ferdig kokt, siden den var i så små biter, men den ble faktisk ikke ferdig før all væske var kokt inn.

Dette anbefaler jeg alle som har lyst til å prøve seg på noe annet enn ris.

Hvis du har lyst til å lage confit selv, har du oppskriften her. Eller du kan kjøpe i butikken. Finnes både i pakker på 2 eller en boks på 4-5 stk, alt ettersom hvor mange gjester du skal ha.

Dette trenger du:

  • 0,5 blomkålhode, revet på rivjern
  • 50g løk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 0,5dl olje
  • 1,5dl hvitvin eller eplecider
  • 3dl vann
  • 1 blokk kyllingbuljong
  • 50g smør
  • 100g revet parmesan
  • litt fersk timian, blader samt noen stilker til pynt
  • litt ferdig stekt sopp, f eks steinsopp eller kantareller
  • 4-5 asparges

Slik gjør du:

  1. Riv blomkålblomstene på et rivjern. Riv mens blomstene sitter på stilken, da blir det lettere å holde blomkålen. Sett til side.Blomkålrisotto
  2. Finhakk løk og hvitløk. Del asparges opp i 1-1,5cm biter.
  3. Start med å steke soppen til ønsket konsistens. De må gjerne være litt sprø. Sett til side.
  4. Kok opp vannet og tilsett buljongterningen. Rør godt ut.
  5. Kok opp saltet vann, ha i asparges og la ligger i 30-60 sekunder. Sil av og avkjøl med kaldt vann eller isbiter, om du har det.
  6. Ha oljen i en kjele og tilsett løk og hvitløk. Stek til dette har blitt mykt og blankt.
  7. Tilsett revet blomkål og stek til den er blitt blank av oljen. Krydre med pepper og bladene av noen stilker fersk timian.
  8. Nå starter innkokingen. Ha i litt og litt væske og la det koke helt inn mellom hver gang.
  9. Ha i hvitvin og kok inn mens du rører underveis.
  10. Ha litt og litt buljongvann i kjelen og la den koke ut mellom hver gang. Dette tar ca 15 minutter.
  11. Når du føler at risottoen er kokt inn og konsistensen har akkurat passe tyggemotstand, tilsetter du smør og rører dette inn.
  12. Tilsett så parmesan, sopp og asparges. La det få et lite oppkok.

Serveres med f eks andeconfit. Link lenger opp på siden.

Blomkålrisotto

2 Comments

  1. Toril
    • Tone Simensen

Add Comment