Cognac flambert culottestek med tilbehør

congnac flambert culottestek

4 personer Total tid: 2 timer

Når jeg får tak i culottestek i butikken, blir jeg veldig glad. Denne kjennetegnes ved at den har et fettlag på den ene siden, er ca 6-7 cm tykk og ca 25cm i diameter. Vekten ligger vanligvis på 1-1,5kg.

For meg er dette en type kjøtt som både gir masse i skinnet, samtidig som selve kjøttet er smaksrikt og mørt. Jeg pleier å ha noe litt surt som tilbehør. Denne ganger ble det høstens epler. Skal du ha en saftig stek, bør ikke kjernetemperaturen overstige 56 grader.

Dette trenger du:

  • 1 culottestek, ca 1 kg
  • salt og pepper
  • smør til steking
  • 2 pakker bacon/kalkunbacon
  • 4 epler
  • 1 pakke frosne selskapserter
  • 400g perlepoteter
  • 0,5dl fløte
  • 0,5 ts dijonsennep
  • evnt 1 ts soyasaus, smak til
  • 2 skiver brunost
  • 4cl portvin
  • 0,5dl cognac

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 130 grader.
  2. Skjær ruter i skinnsiden på culottesteken. Ha på salt og pepper den og legg den stekepannen med 2 ss smør. Stek den så den få en god skorpe. Ha salt og pepper på den andre siden og snu den og stek denne siden også.
  3. Sett i et steketermometer i den tykkeste delen og stek på 130 grader til kjernetemperaturen er 56.
  4. I mellomtiden steker du soppen og krydrer med salt og pepper.
  5. Del opp bacon og rens eplene for kjerne. Del disse i båter og hver båt i 2.

    congnac flambert culottestek

    Epler og bacon klar til steking

  6. Når steken har nådd 56 grader, tar du den ut. Hell kraften over i en kjele og sett stekepannen på et underlag på en stol eller lignende midt på gulvet. (ikke under viften) Hell over cognac og tenn på. La brenne ut.

    congnac flambert culottestek

    Her flamberes det

  7. Ha steken over på en fjøl. Ha litt vann i stekepannen og kok ut restene av kraft som er igjen i stekepannen før du heller den over i kjelen med resten av kraften.
  8. Sett ovnen opp på 230 grader. Potetene oljes lett og saltes og pepres lett. Stekes i 15-30 min midt i ovnen.
  9. Kok opp kraften og la redusere 50% samtidig som du tilsetter dijon, brunost og portvin. Når den er redusert, har du i fløten og den stekte soppen og koker opp. Synes du sausen er litt tynn, kan du jevne den med litt maizenna. (1-2 ts ferdig maizenna eller litt utrørt i vann)
  10. Smak til og tilsett evnt mer pepper, litt soyasaus (om den ikke er for salt fra før) og evnt litt sukker (om den er litt sur)
  11. Stek bacon til det får litt skorpe. Tilsett eplene og stek videre. Kok opp ertene, hell av vannet og bland disse i bacon og epler.

Add Comment