Culottestek, laget med sous vide

Sous vide: 5 timer 6 personer  Ca 1 times tilbereding

Culotte er et smaksrikt og saftig kjøttstykke på oksen. Det kan være litt seigt i utgangspunktet, derfor bruker vi sous vide når vi tilbereder dette 🙂

Sous vide betyr «under vakuum» og er en måte å tilberede mat, der maten vakuumpakkes i plast og varmebehandles i vannbad. Vann holder jevnere temperatur enn ovnen og varmluft gjør, og gir derfor et mer nøyaktig resultat.
Metoden brukes til langsom koking, der temperaturen i vannet er lik eller bare litt høyere enn temperaturen man ønsker i maten. Da varmes maten sakte til riktig temperatur, uten at de ytterste delene blir for varme. Slik unngås væsketap, og maten blir saftigere og bedre. Siden metoden ikke gir stekeskorpe eller smaken steking gir, brunes ofte maten raskt etter sous-vide-kokingen.

Sous vide brukes mye i det kulinariske kjøkken, men takket de nye sous vide maskinene, kan også vi VANLIGE folk benytte oss av denne metoden å lage perfekt kjøtt 🙂 (kan selvføkgelig brukes på fisk, fugl og grønnsaker også)

Det finnes flere forskjellige Sous vide maskiner på markedet. Noen er alt-i-ett maskiner. Vi bruker en SURKULATOR. Denne sirkulerer vannet i riktig temperatur og du kan bruke hvilke størrelse på beholder med vann som du ønsker, og dermed kunne sous vide større prosjoner på en gang. OG den er enklere å oppbevare, da den ikke tar så stor plass.

Dette trenger du til sous vide:

  • 1 culottestek
  • 1dl rødvin
  • 0,5dl olje
  • 3ts pepper
  • 2ts salt
  1. Tørk av kjøttet og rut opp fettsiden. Pepre godt på begge sider og masèr det inn.
  2. Bland rødvin og olje i en vakumpose. Ha kjøttet oppi og forsegl dette forsiktig.
Hvis du sous vide dette samme dag:
  1. Sous vide dette på 55 grader i 4-5 timer.
  2. Ta posen ut av beholderen og legg den i kaldt vannbad (gjerne med isbiter) i ca 30 minutter. Grunnen til at vi gjør dette, er at vi skal stoppe kokeprosessen, slik at den kan grilles på høy varme og få god skorpe uten at den skal bli overstekt.
  3. Ta den så ut av vakumposen, men ta vare på kraften. Smør litt olje og salt godt alle sider.
  4. Grilles på høy varme med fettsiden ned til denne har fått en fin skorpe.
  5. Snu den og grill ferdig.
Hvis du sous vide dagen før:
  1. Sous vide dette på 55 grader i 4-5 timer.
  2. Ta det ut av beholderen og legg den i kjøleskapet over natten.
  3. Ta den så ut av vakumposen, men ta vare på kraften. Smør litt olje og salt godt alle sider.
  4. Grilles på høy varme med fettsiden ned til denne har fått en fin skorpe.
  5. Snu den og grill ferdig.

Dette trenger du til saus:

  • Kraft av culotte i sous vide
  • 1 hvitløksvedd, knust
  • 2ts balsamico eddik
  • salt
  • pepper
  • 1ts brunt sukker
  • 1 skive brunost
  • 3ss parmesan, revet
  1. Sil kraften oppi en kjele. tilsett hvitløk og balsamico og kok ned til 2/3.
  2. tilsett sukker, brunost og parmesan. Smak til med salt og sukker.

Båtpoteter med hviløk og urter:

  • 1kg nypoteter
  • 3ss olje
  • 2 ts salt
  • 2 ts pepper
  • 4ss ferske urter
  • 1 hvitløksfedd, finhakket
  1. Vaks potetene og del de e 2 eller 4 avhengig av hor store de er.
  2. Bland inn olje, salt og pepper og snu alle potetene med skinnsiden ned og stek på 225 grader i 30-40 minutter.
  3. Ta de ut når de har en fin skorpe. Bland inn urtene og hvitløken.

Serveres gjerne med stek sopp og en salat eller grønnsaker.

 

Add Comment