2 brød i 1l former Steketid: 40-60 min Forberedelse: 4t-12t
Dette rugbrødet er enkelt å lage. Du må så klart ha litt tid, for det skal stå i 4-12 timer og godgjøre seg FØR du tar i de siste ingrediensene og gjær.
Ofte blir rugbrød laget med surdeig, noe som gjør det mer komplisert å lage. Her trenger du ikke surdeig og brødet blir veldig saftig og godt likevel.
Jeg serverte dette brødet til julelunsj med familien, og flere ville ha oppskriften. Så her er den 🙂
Dette trenger du:
Fordeig:
- 350g sammalt rug fin
- 400g sammalt rug grov
- 120g solsikkekjerner
- 35g gresskarkjerner
- 3ts salt
- 7dl vann
Tilsettes etter at fordeig har stått 4t eller over natten:
- 1,5dl vann
- 50g gjær
- 200g hvetemel
- 50g mørk sirup (2,5ss)
Slik gjør du:
- Bland sammen fordeigen i kjøkkenmaskinen. Bruk gjerne K-en til dette, om din kjøkkenmaskin har dette. Hvis ikke kan det hende du må bruke en sleiv for å få blandet melet godt inn i resten av deigen.
- Den vil være klissete. Ha plastfolie over bollen og la stå på kjøkkenbenken i minimum 4t, eller over natten.
- Når den har stått lenge nok, tilsetter du de andre ingrediensene inkl gjær. Vannet skal være 37 grader. løs opp gjæren i vannet FØR du har den over i bollen.
- Elt deigen godt på laveste hastighet i 10 minutter. Den skal fremdeles fremdeles være klissete.
- Etterhev 1 time.
- Smør 2 former på 1 liter med litt olje.
- Bruk en slikkepott og fordel deigen på de to formene.Du må IKKE klemme eller røre i deigen for da går luften ut av den. Hvis du vil være helt nøyaktig, veier du formene så du får like mye i hver.
- Jevn toppen av brødene med en våt hånd. Etterhev i 25-30 minutter
- Stekes på nederste rille på 225 grader i 40-60 minutter. Ta de ut av formene og avkjøl på rist.
- Alternativ steking – dampovn: Stekes på nederste rille på 180 grader i 30-35 minutter