Dansk rugbrød – enkelt, saftig og godt

dansk rugbrød

2 brød i 1l former Steketid: 40-60 min  Forberedelse: 4t-12t

Dette rugbrødet er enkelt å lage. Du må så klart ha litt tid, for det skal stå i 4-12 timer og godgjøre seg FØR du tar i de siste ingrediensene og gjær.

Ofte blir rugbrød laget med surdeig, noe som gjør det mer komplisert å lage. Her trenger du ikke surdeig og brødet blir veldig saftig og godt likevel.

Jeg serverte dette brødet til julelunsj med familien, og flere ville ha oppskriften. Så her er den 🙂

Dette trenger du:

Fordeig:

  • 350g sammalt rug fin
  • 400g sammalt rug grov
  • 120g solsikkekjerner
  • 35g gresskarkjerner
  • 3ts salt
  • 7dl vann

Tilsettes etter at fordeig har stått 4t eller over natten:

  • 1,5dl vann
  • 50g gjær
  • 200g hvetemel
  • 50g mørk sirup (2,5ss)

Slik gjør du:

  1. Bland sammen fordeigen i kjøkkenmaskinen. Bruk gjerne K-en til dette, om din kjøkkenmaskin har dette. Hvis ikke kan det hende du må bruke en sleiv for å få blandet melet godt inn i resten av deigen.
  2. Den vil være klissete. Ha plastfolie over bollen og la stå på kjøkkenbenken i minimum 4t, eller over natten.
  3. Når den har stått lenge nok, tilsetter du de andre ingrediensene inkl gjær. Vannet skal være 37 grader. løs opp gjæren i vannet FØR du har den over i bollen.
  4. Elt deigen godt på laveste hastighet i 10 minutter. Den skal fremdeles fremdeles være klissete.
  5. Etterhev 1 time.
  6. Smør 2 former på 1 liter med litt olje.
  7. Bruk en slikkepott og fordel deigen på de to formene.Du må IKKE klemme eller røre i deigen for da går luften ut av den. Hvis du vil være helt nøyaktig, veier du formene så du får like mye i hver.
  8. Jevn toppen av brødene med en våt hånd. Etterhev i 25-30 minutter
  9. Stekes på nederste rille på 225 grader i 40-60 minutter. Ta de ut av formene og avkjøl på rist.
  10. Alternativ steking – dampovn: Stekes på nederste rille på 180 grader i 30-35 minutter

 

Add Comment