Total tid: ca 2 timer Steketid i ovnen: 70-80 minutter
Eplekake med vaniljekrem og salt karamell
Eplekake hører høsten til. Når eplene er modne er dette den retten vi bruker mest. Eplekake finnes i utallige variasjoner. Noen enkle og noen litt mer avanserte, sånn som Tarte tatin. Vil du lese mer om opinnelsen til denne, klikk her.
Er du glad i salt karamell og vaniljekrem? Da er denne eplekaken garantert noe for deg. Med et lag karamell, vaniljekrem og epler i midten, tar denne eplekaken deg til nye smakshøyder.
Beste eplekaken jeg har spist! – og kjempekult at den er egenkomponert 🙂
Denne oppskriften passer til en rund form på 24 cm. Ønsker du mindre kake, kan du halvere oppskriften og det passer til en for på 20 cm
Karamellsausen og vaniljekremen er laget fra bunnen, noe som tar ca 30 minutter ekstra tid + avkjøling. Oppskrift på karamellsaus og vaniljekrem, se lenger ned på siden.
Fordi den blir så utrolig saftig, kan du fint fryse denne eplekaken.
Dette trenger du:
- 200g smør
- 175 g sukker
- 4 egg
- 220g hvetemel
- 2 ts bakepulver
- 1 dl melk
- 7 grønne epler helst Granny Smith
- 2 ts kanel
- ½ sitron
- 50g mandler, hakket
- 3 ts brunt sukker
- 4 dl vaniljekrem
- 1,5 dl karamellsaus
Slik gjør du:
- Lag vaniljekremen og karamellen. Avkjøl dette.
- Kjør smør og sukker hvitt. Gjerne i 5-10 minutter.
- Imens skreller du eplene og deler disse i tynne båter. Ha de i en bolle og bland inn kanel og sitron.
- Tilsett ett og ett egg i røren og kjør dette sammen.
- Tilsett melblandingen og melken og kjør dette sammen til en jevn røre. Bruk en slikkepott og sørg for at alt langs kanten blir med i røren. Den skal være en myk og god konsistens.
- Ha bakepapir i formen, og smør den med smør i bunnen og på sidene.
- Fordel 1/3 av røren i bunnen og fordel vaniljesausen over. La det bli igjen 1 cm ut i kanten uten vaniljekrem. Legg noen klatter karamell over vaniljekremen.
Vaniljekrem og karamell.
- Legg nå noen epler oppå. Gjerne liggende. Ikke dytt de ned.
Legg eplebitene liggende, ikke stående (som her)
- Fordel resten av røren i formen og sørg for at du dekker kantene rundt.
- Pynt kaken med resten av eplene. Sett de tett ved siden av hverandre i ringen, men sørg for at de ikke blir dyttet ned i røren.
- Pynt med hakkede mandler og sukkeret.
Klar for ovnen.
Stekes på 180 grader på nest nederste rille i 70-80 min. Dette høres kanskje lenge ut, men det er det som skal til 🙂
VANILJEKREM
- 2 eggeplommer
- 1 ss maisenna
- 2,5 ss sukker
- 3,5 ts vaniljesukker
- 0,5 dl fløte
- 1,5 dl melk
- Pisk sammen eggeplommer, maisenna, sukker og vaniljesukker i en bolle.
- Varm opp melken til kokepunktet. Hell litt av den varme melken i eggeblandingen mens du pisker. Hell resten av melken i eggeblandingen og pisk godt så det blander seg.
Melk klar for å helles over i eggeblandingen
- Hell nå alt tilbake i kjelen og kok opp mens du fortsetter å piske. Det er viktig at du rører hele tiden, så den blir jevn. Småkok i 5-6 minutter til vaniljekremen her blitt tykk. Ha det over i en skål og avkjøl. Har du dårlig tid, kan du sette skålen i kaldt vann for å få den kald fortere.
SALT KARAMELL
- 75g sukker
- 3 ss vann
- 40g smør
- 0,75 dl fløte
- 1 ts salt, gjerne Maldon
- Bland sammen vann og sukker i en tykkbunnet kjele. Kok opp uten at du rører. VIKTIG! Vend på kjelen så sukkeret ikke krystalliseres.

Sukker og vann har begynt å koke. IKKE RØR I KJELEN!
2. La det koke til sukkeret har blitt en gyllen karamell. Først vil vannet fordampe og sukkeret bli stivt, så vil sukkeret smelte og bli brunt.

Nå er det klart til å legge i smøret.
3. Tilsett smøret og rør. (du kan røre nå) Du vil nå se at det blir tykkere og fløyel.

Smør legges i under konstant røring.
4. Tilsett fløten og fortsett å røre. Jo lenger du koker den, jo tykkere blir den. Den skal bli ganske tykk så det er ikke noe krise om denne blir for tykk heller, da den skal påføres i den midterste av kaken.

Kok til ønsket konsistens.
5. Bland inn salt helt til slutt og la småkoke et par minutter til.
6. Hell over i en bolle og avkjøl, gjerne i vannbad.