Farmors fiskegrateng

4 personer Forberedelse: 15 min Steketid: 45 min

Farmors fiskegrateng

Denne oppskriften kommer fra min svigermor. Hun er halvt dansk og kjempeflink til å lage mat. Hun hadde 2 tanter som var utdannet kokk og som jeg tror bidro til hennes glede av å lage mat. Alt hun lagde var ekstremt godt og det var aldri spart på noe. Lettprodukter kom ikke inn i hennes hus!

Dette trenger du:

  • 800 gram torskekfilet
  • 2l vann
  • 2 ss salt
  • 60 g smør
  • 1 dl hvetemel
  • 4,5 dl melk
  • 2 ts salt
  • 1,5 ts pepper
  • 1 kryddermål muskat
  • 4 egg
  • Griljermel og smør til topping

Fisken:

  1. Tin fisken helt
  2. Kok opp vannet
  3. Tilsett salt
  4. Legg fisken i vannet og la den trekke – ikke koke – i 4-7 min. Den trenger ikke være helt gjennomkokt for den skal jo i stekeovnen etterpå.

Sausen:

  1. Smelt smøret og la det begynne så vidt å putre.
  2. Tilsett melet og rør det godt inn mens det fremdeles «koker».
  3. Når smør og hvetemel er godt blandet, tilsettes litt og litt melk mens du røren til det er jevnt mellom hver gang du tilsetter melken.
  4. Nå har du en saus som er litt tynnere enn grøt.
  5. Tilsett salt, pepper og muskat og la koke i 5 min. Da blir melsmaken borte.
  6. Sett til side og avkjøl i 10 min.

Fiskegratengen:

  1. Bland fisken inn i sausen
  2. Pisk sammen eggene og bland godt inn i sausen.
  3. Smør en ildfast form (20×30) og hell sauseblandingen oppi.
  4. Strø med griljermel og legg noen smørklatter rundt forbi.
  5. Stekes på 200 g i 40 min.
  6. Øk så til 225 g og stek i 10 min til eller til den har fått en fin farge og er sprø oppå.
  7. Kok potetene mens fiskegratengen er i ovnen.
  8. Lag gulerøtsalat
  9. Smelt smør og tilsett masse persille.
  10. Serveres med kokte poteter, gulrotsalat og smeltet smør med persille.

Gulrotsalat:

  • 4 gulerøtter
  • Saften av 1-2 ss sitron
  • 1 ss sukker
  1. Skrell og riv gulrøttene på det groveste på rivjernet.
  2. Bland inn sitron og sukker og rør godt.
  3. Smak til. Den skal være litt frisk.

Add Comment