4 personer Forberedelse: 15 min Steketid: 45 min
Farmors fiskegrateng
Denne oppskriften kommer fra min svigermor. Hun er halvt dansk og kjempeflink til å lage mat. Hun hadde 2 tanter som var utdannet kokk og som jeg tror bidro til hennes glede av å lage mat. Alt hun lagde var ekstremt godt og det var aldri spart på noe. Lettprodukter kom ikke inn i hennes hus!
Dette trenger du:
- 800 gram torskekfilet
- 2l vann
- 2 ss salt
- 60 g smør
- 1 dl hvetemel
- 4,5 dl melk
- 2 ts salt
- 1,5 ts pepper
- 1 kryddermål muskat
- 4 egg
- Griljermel og smør til topping
Fisken:
- Tin fisken helt
- Kok opp vannet
- Tilsett salt
- Legg fisken i vannet og la den trekke – ikke koke – i 4-7 min. Den trenger ikke være helt gjennomkokt for den skal jo i stekeovnen etterpå.
Sausen:
- Smelt smøret og la det begynne så vidt å putre.
- Tilsett melet og rør det godt inn mens det fremdeles «koker».
- Når smør og hvetemel er godt blandet, tilsettes litt og litt melk mens du røren til det er jevnt mellom hver gang du tilsetter melken.
- Nå har du en saus som er litt tynnere enn grøt.
- Tilsett salt, pepper og muskat og la koke i 5 min. Da blir melsmaken borte.
- Sett til side og avkjøl i 10 min.
Fiskegratengen:
- Bland fisken inn i sausen
- Pisk sammen eggene og bland godt inn i sausen.
- Smør en ildfast form (20×30) og hell sauseblandingen oppi.
- Strø med griljermel og legg noen smørklatter rundt forbi.
- Stekes på 200 g i 40 min.
- Øk så til 225 g og stek i 10 min til eller til den har fått en fin farge og er sprø oppå.
- Kok potetene mens fiskegratengen er i ovnen.
- Lag gulerøtsalat
- Smelt smør og tilsett masse persille.
- Serveres med kokte poteter, gulrotsalat og smeltet smør med persille.
Gulrotsalat:
- 4 gulerøtter
- Saften av 1-2 ss sitron
- 1 ss sukker
- Skrell og riv gulrøttene på det groveste på rivjernet.
- Bland inn sitron og sukker og rør godt.
- Smak til. Den skal være litt frisk.