Focaccia

1 langpanne Forberedelse: 5 min Heving: 45-60 min + 45 minSteketid: ca 25-30 min

Focaccia har sin opprinnelse fra Italia. Det er mye enklere å lage enn mange tror. Det viktigste å huske på når man lager foccacia, er at deigen ikke skal være så man kan kna den.
Den er en seig masse som, etter heving kun skal helles over i formen den skal stekes i. IKKE klem den ned, for da ødelegges luftporene som har kommet under hevingen. Med etterheving blir den enda luftigere.
Man kan velge uendelig mange tilbehør til foccacia. Bare rosemarin eller bare oliven, eller masse urter for eksempel.  Eller denne som jeg har her. Full av masse smak. Passer til alt fra suppe til gryteretter og til grillmaten.

Deigen:

  • 7 dl lunkent vann
  • 25g gjær eller 1/2 pakke tørrgjær
  • 2 ts salt
  • 900 g hvetemel
  • 2 ss olivenolje

Krydderolje:

  • 1 dl finhakket rosemarin, persille, salvie, timian eller liknende
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 1/2 dl olivenolje

I tillegg:

  • 10 kalamataoliven
  • 3 soltørkede tomater
  • 20 1×1 cm terninger av fetaost

Slik gjør du:

  1. Bland gjær og vann.
  2. Tilsett mel og salt og kjør alt på lav hastighet i 2-3 min, eller til det er blandet helt.
  3. Tilsett oljen og kjør deigen videre i 10 min
  4. Øk hastigheten noe og kjør den i 5 min til.
  5. Den er nå en seig masse. Hell over litt olivenolje og bruk slikkepotten til å fordele oljen over og under hele deigen.
  6. Legg plastfolie over og hev den til dobbelt størrelse på en lunt sted.

Før heving

Etter heving

Preparering:

  1. Kle en langpanne med bakepapir og hell deigen over i langpannen.
  2. Fukt en slikkepott med olje og bre deigen utover i alle kanter.
  3. Legg et håndkle over og etterhev i minst 45 min.

    Hvelvet over i formen

Imens lager du urteoljen:

  1. Finhakk urtene
  2. Finhakk hvitløken.
  3. Ha det i en morter og knus det videre til du får en fin paste. Tilsett olivenoljen og bland godt.
  4. Del oliven i 2, del soltørkede tomater 1×1 cm stykker. Gjør det samme med fetaosten.

Når deigen er ferdig hevet tar du av håndkleet.

  1. Dupp fingeren i urteoljen og lag hull på hele deigen.
  2. Dytt ned oliven, soltørkede tomater og fetaost i hullene.
  3. Hell urteoljen over deigen og la det kommet urter i hullene du har stukket ut.

    Klar for steking. Med urtefyll og olivenolje.

     

  4. Stekes på 225 grader i 25-30 minutter.
  5. Avkjøles på rist.
Forslag til hvordan heve deigen:
  1. Sett bollen på badekarskanten. der er det varmt og lunt 🙂
  2. Sett ovnen på 30 grader varmluft og sett inn bollen på nederste rille. Der hever den veldig bra!

 

Add Comment