Gambas al ajillo – Spansk tapas på sitt beste!

Gambas al ajillo2 personer Forberedelse: 20 minutter  Total tid: 30 minutter

Gambas al ajillo er en av de mest populære tapasrettene i Spania. Den består av atlanterhavsreker, olivenolje, masse hvitløk og små tørkede chili. Alle restauranter med respekt for seg selg, serverer denne retten i sin restaurant.

Jeg har spist denne på de Gran Canaria og på fastlandet – med forskjellig resultat. Jeg må innrømme at den jeg får på enkelte resutaranter på Gran Canaria, er den aller beste.

Jeg lager denne rette flere ganger når jeg er på ferie der nede. Alle ingrediensene er lett å få tak i der. Her i Norge, kan det være vanskelig å få tak i både rekene og chilien.

Det viktigste med rekene, er at de ikke skal være kokt på forhånd, og man skal helst ikke bruke scampi.

Et alternativ i Norge, er å kjøpe Fiskemannens Reker Vannamei ASC. Dette er 31/40 rå reker uten skall. Tin disse.

Shilien de bruker er små, tørkede chili som kalles Pimienta Cayena Guindilla. Alternativt kan man bruke fersk rød chili som skjæres i skiver.

Det viktigste å tenke på når man skal lage Gambas al ajillo, er at oljen er varm nok og at man passer på at hvitløken ikke brenner seg før rekene kommer i. Rekene skal heller ikke steke for lenge, da de vil bli små og tørre.

Baguette er eneste tilbehøret her og brukes til å suge opp den deilige oljen.

Dette trenger du:

  • 300g atlanterhavsreker, alternativt rå, fryste reker
  • 3dl god olivenolje
  • 1ts paprikapulver
  • 2ss persille, finhakket
  • 8 fedd hvitløk
  • 5 hele små chili (Pimienta Cayena Guindella)
  • alt 1/2 rød chili fersk, i skiver
  • 1ts salt
  • Baguett

Slik gjør du:

  1. Rens rekene og tørk de godt med kjøkkenpapir.
  2. Rens og del hvitløk i grove skiver. Finhakk persillen.

    Gambas al ajillo

    Gjør klar alle ingrediensene

  3. Ha olje i en stekepanne, gjerne en i jern. Varm opp til du kan se at det bobler rundt tresleiven.

    Gambas al ajillo

    Test om oljen er varm nok

  4. Ha i chili og la steke i 30 sekunder. Ha i hvitløk i 30 sekunder.Gambas al ajillo
  5. Tilsett paprikapulver og rekene og la disse frese i 1-2 minutter. De skal endre farge til rosa. Ikke la de steke for lenge, da blir de små og tørre.Gambas al ajillo
  6. Ta pannen til side og tilsett salt og persille.

    Gambas al ajillo

    Klar til servering

  7. Serveres med en gang sammen med baguette. Hvis du ønsker å servere i porsjonsformer, forvarmer du noen terracottaformer og for deler retten i disse før du serverer hver person.

 

Add Comment