god, gammeldags karamellpudding fra farmor

god gammeldags karamellpudding

8 personerForberedelse: 45 min Steketid: fra 30-60 min avhengig av formAvkjøling: 2 timer

Denne karamellpuddingen er en god gammel familieoppskrift fra Danmark.

Den ble ofte servert når det var samling til middagsselskap. Mange sier at det er den beste karamellpuddingen de har smakt, og det er jo hyggelig.

Karamellpudding er litt ute av mote nå, men forhåpentligvis kommer den tilbake når man ser hvor godt det kan smake.

Hvis du skal bruke Le Cruset former eller former som rommer ca 1,5 dl, vil jeg anbefale å ikke steke karamellpuddingen mer enn 20-30 minutter. Har du de i en form (brødform eller lignende, kan du steke de i ca 1 time, MEN FØLG MED, så de ikke blir klumper i.

Ta de raskt ut av vannbadet og sett de kjølig.

Dette trenger du:

Karamell og saus:
  • 350 g sukker
  • 2 dl vann
  • 1 ts salt
  • 2,5 dl fløte (til servering)
TIL puddingen:
  • 1 l fløte
  • 75 g sukker
  • 1 stang tahiti vaniljestang
  • 4 hele egg
  • 8 eggeplommer

Slik gjør du:

  1. Sett formen som skålene skal stekes i i ovnen på 100 grader.
  2. Ha sukkeret til karamellen i en kjele og smelt denne på medium varme.  Ikke rør i gryten, for da vil sukkeret klumpe seg.
  3. Når sukkeret har smeltet og blitt passe brunt, har du i 1 dl kokende vann. Rør rundt til sukkeret har smeltet igjen. Tilsett salt.
  4. Hell litt av karamellen over i de varme formene og fordel karamellen rundt i bunnen ved å snu på formene.
  5. Resten av karamellen helles til bake i kjelen og tilsettes 1 dl kokende vann. La dette koke et par minutter og la det så bli kaldt.
  6. Ha eggene i en bolle og bland disse sammen med en gaffel. Skal ikke piskes.
  7. Del vaniljestangen i 2 på langs og skrap ut frøene.
  8. Ha fløte, sukker, utskrapet vaniljestang og frø i en kjele og kok opp. Sett den til side et par minutter og la fløten trekke med vaniljestangen.
  9. Ta ut vaniljestangen, og hell eggeblandingen over i fløten. Rør dette forsiktig sammen.
  10. Sil fløte/eggeblandingen over i et desilitermål så du ser hvor mye det blir totalt.
  11. Fordel dette over i skålene.
  12. Ta formen ut av ovnen og øk varmen til 150 grader.
  13. Sett skålene i formen, kok opp vann og ha i formen. Det skal stå vann opp til midten av formen.
  14. Stek på 150 grader i vannbad i ca 20-30 minutter for små former og opp til 1 time for en stor from. Følg med. Sjekk gjerne etter 20 min ved å riste litt på formen. Hvis den nesten ikke disser, er den ferdig. Står den for lenge, blir den knudrete i konsistensen, og det er ikke så godt, da den skal være fløyel.
  15. Ta formene ut av vannbadet med en gang og sett de kjølig.

Når du skal servere:

  1. Kok opp vann og ha i en ildfast form. Sett formene, en og en oppi og la stå 10-20 sekunder for å smelte karamellen i bunnen.
  2. Skjær langs kanten av formen for å løsne karamellpuddingen.
  3. Legg tallerkenen du skal serverer puddingen på oppå formen og hvelv formen ut på hver sin tallerken, evnt serveringsfat.
  4. Pisk fløten til krem og tilsett den avkjølte karamellen. Bland dette lett sammen.

Man kan også pynte med litt finhakket mørk sjokolade eller ristede hasselnøtter.

Man kan også servere karamelliserte hasselnøtter til:
  1. Smelt 2 dl sukker til karamell og tilsett 2 dl hasselnøtter.
  2. Rør i dette i 1 minutt. Hell dette utover et bakepapir. Når det er stivnet, hakkes det og drysses over desserten.

Add Comment