Granskuddsirup

Skudd fra Sølvgran

Vår og sommer er tid for å lage sirup i mange varianter 🙂 Da kan du sanke fra naturen og lage gode tilbehør som du kan bruke resten av vinteren. Jeg har vært ute i skogen ved huset og plukket fra et par gedigne sølvgraner som vi har her.

Det er jo ikke nødvendig å bruke skuddene til de vanlige sortene i skogen, men har du dette tilgjengelig, så kan du fint bruke det også. Jeg tror de fleste faktisk gjør det.

Granskudd sirup kan brukes til is, blandes med nøtter til ost, tilbehør til biff og annet vilt.

Dette trenger du:

  • ca 2l granskudd, jeg brukte skudd fra sølvgran
  • ca 1,5l  vann
  • 2l sukker pr 3dl ferdig kraft

Slik gjør du:

  1. Rens skuddene for bøss og legg de i en kjele. Fyll på med vann til det dekker. De flyter lett, så det kan være greit å klemme skuddene ned med hånden for å sjekke at du har nok vann. De skal Stå vann 1-2 cm over skuddene når du klemmer de ned.
  2. Kok opp og la småkoke i 25 minutter og la de deretter avkjøle seg litt.
  3. Sil granskuddkraften. Bruk et klede eller en tett sil. Mål opp kraften og ha den over i kjelen igjen. Tilsett 2 dl sukker til 3 dl kraft. Jeg hadde 12dl kraft og tilsatte 8 dl sukker.
  4. Kok opp igjen og la koke på middels varme til væsken tykner og får en tynn sirupkonsistens. Dette tar 1-1,5 timer. Følg med.

    Sirupen starter med å være ganske gul i fargen.

    Etter hvert som den koker, blir den mer oransje og til slutt nesten rød.

  5. Hvis det danner seg hvitt skum langs kanten av kjelen under kokingen, fjerner du dette ved å bruke en skje.
  6. Ha alt i egnede beholdere med lokk. Husk å koke glassene før du heller over sirupen.

Add Comment