Gravet laks eller ørret er en tradisjon i Norge. Jeg har gravet dette hver jul og til mange andre anledninger siden slutten av 1990-tallet. Det er alltid like populært.
Smaken blir så mye bedre enn den du kjøper i butikken. Hjemmelaget sennepssaus er helt perfekt til dette sammen med nybakt loff.
Oppskrift på min loff finner du her.
Dette trenger du:
- 1 side med laks, ca 700-1000g
- 2 ss akevitt
- 2ss salt
- 2ss sukker
- 2ss akevitt
- 4ss sennepsfrø
- litt svart pepper
- en bunt finhakket dill
- Bland salt og sukker i en liten bolle.
- Tørk fisken godt på begge sider og finn et fat du kan ha den på. Jeg pleier å bruke aluminiumsformen som følger med når jeg kjøper en ferdig filetert og utbenet side. Vasker den lett og tørker med kjøkkenpapir.
Klar for krydder
- Hell over akevitten.
- Strø sukkerblandingen over fisken. Pass på at du har mest på den tykke delen.
- Krydre med sennepsfrø og pepper.
- Finhakk dill og fordel jevnt over.
Klar til graving
- Dekk fisken med aluminiumsfolie og legg noe tungt oppå.
Klar til kjøleskap i 48 timer
- Legg fisken i kjøleskapet i 48 timer.
Etter gravingen:
Hell av laken og tørk fisken lett med kjøkkenpapir. Du trenger ikke fjerne dillen.
Nå kan du enten vakuumere den eller servere den som den er med en sennepssaus til.
Sennepssaus:
- 2ss sterk sennep
- 0,5ss dijon sennep
- 1ss sukker
- ½-1 ss vineddik
- 1ts salt
- 1ts pepper
- 1,5dl olje (gjerne kaldpresset rapsolje eller mail-eller solsikkeolje)
- 2ss finhakket dill
Slik gjør du:
- Bland sennep, sukker, edikk, salt og pepper i en bolle med en håndvisp eller stavmikser. Jeg bruker helst en stavmikser. Skal jeg lage mye, bruker jeg food processor.
- Tilsett oljen litt etter litt, først i dråper, så en tynn stråle mens du kjører alt med en stavmikser. Den skal da bli tykk og kremaktig.
- Bland til slutt i finhakket dill.