Gravet laks med røbet, pepperrot og sitron

Gravet laks med røbet, pepperrot og sitronGravet laks er tradisjon i Norge. Den vanligste typen er med kun dill. Etter hvert har det kommet flere typer og denne her er en videreutvikling av en jeg så noen lage på tv for mange år siden.

Gravlaks med røbet, pepperrot og sitron har blitt laget i vår familie til jul siden 2010.

Har du lyst til å prøve en ny variant, er jeg sikker på at du vil like denne 🙂

Bare husk at den bør stå 48t før du bruker den.Gravet laks med røbet, pepperrot og sitron

Dette trenger du:

Gravet ørrets/laks:

  • 1 side med laks eller ørret, (700-1000g)
  • 2ss salt
  • 2ss sukker
  • 2ss akevitt eller cognac
  • 2ss fersk pepperrot, revet
  • 100g fersk rødbet, revet
  • 4ss dill, finhakket
  • 2ss sitronskall, finrevet

Pepperrotkrem:

  • 8ss seterrømme
  • 4-6ts revet pepperrot
  • revet skal av 0,5-1 sitron
  • salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Bland salt og sukker i en liten bolle.
  2. Tørk fisken godt på begge sider og finn et fat du kan ha den på. Jeg pleier å bruke aluminiumsformen som følger med når jeg kjøper en ferdig filetert og utbenet side. Vasker den lett og tørker med kjøkkenpapir.
  3. Sjekk at alle bena er tatt ut av fisken.

    Gravet laks med røbet, pepperrot og sitron

    Klar til krydring

  4. 1ss av salt/sukker strøs på skinnsiden. Legg så fileten med skinnsiden ned i en form.
  5. Hell over akevitt. Strø med resten av salt/sukker på kjøttsiden. Pass på å ha mest på de tykkeste delene.
  6. Skrell rødbetene, skjær av begge ender. Skrell pepperroten.
  7. Riv rødbete, pepperrot og sitronskall i en bolle. Bland det godt sammen.
  8. Fordel rødbetblandingen over fisken.
    Gravet laks med røbet, pepperrot og sitron

    Ser det ikke godt ut allerede?

    Ha på plastfolie.

    Gravet laks med røbet, pepperrot og sitron

    Klar for 48 timer i kjøleskap

  9. La stå på benken 1 time og hviler.
  10. Legg press på fisken før du legger den i kjøleskapet. (ca 1 kg)
  11. Ta den opp etter 48 timer. Skrap av rødbetblandingen, tørk den og enten vakumer den og frys den, eller skjær den opp i skiver og server med pepperrotkrem.
  12. Jeg pleier å kutte opp litt dill og pynte på fisken, men det er ikke nødvendig.

    Gravet laks med røbet, pepperrot og sitron

    Ferdig gravet

Pepperrotkrem:

  1. Riv skal av sitron og pepperrot på det fineste på rivhjernet.
  2. Ha seterrømme i en bolle og visp denne tykk med en håndmikser eller vips. Den skal bli kremet og luftig.
  3. Bland i sitron og pepperrot.
  4. Smak til med salt og pepper.
  5. La hvile litt så smakene får satt seg.

    Gravet laks med røbet, pepperrot og sitron

    Da er det bare å nyte!

Add Comment