Heving: 40 minutter Steketid: 50 minutter
Dette brødet er supersaftig og godt og skikkelig enkelt å lage. Det er eltefritt, noe som gjør at man kan helle det rett over i gryten uten å måtte kna det.
Det holder seg mange dager på kjøkkenbenken. Sist men ikke minst, så egner det seg ekstremt godt til å fryse ned.
Du kan lage det helt enkelt, eller tilsett de frøene du måtte ønske.
Dette trenger du:
- 400g siktet rugmel
- 400g hvetemel
- 1 pose tørrgjær
- 100g havregryn
- + evnt 100g annet frø, så som soklikkekjerner eller linfrø (kan sløyfes)
- 2 ts salt
- 1 ss sirup
- 8 dl vann
- 0,5 dl rapsolje
(Olivenolje og maldonsalt oppå)
Slik gjør du:
- Ha alt det tørre i kjøkkenmaskinen. Rør ut sirupen i vannet (38-40 grader) og tilsett oljen. Hell væsken i det tørre mens maskinen går.
- Kjør deigen på lav hastighet i 2-3 minutter. Bruk en slikkepott og dytt mel ned fra kantene på bollen hvis det henger igjen mel der. Kjør så videre på middels hastighet i totalt 10 minutter.
- Deigen vil være litt klissete, så IKKE ha i mer mel.
- Hev deigen under plastfolie i 40 min eller til den har dobbel størrelse.
- Bruk en slikkepott og dytt ned kantene på deigen, ha på plastfolie igjen og la den fortsette å heve.
- Sett ovnen på 250 grader samtidig som du setter gryten med lokk inn på laveste rille.
- Når ovnen er varm nok, tar du ut gryten. Pass på at du ikke brenner deg. Dette er VARMT!!
- Hell deigen over i kjelen. Ha litt olivenolje på slikkepotten og bruk denne til å jevne ut brødet ut mot kantene av gryten. Strø litt maldonsalt på toppen.

Klar for ovnen
- Sett gryten inn i ovnen med lokket på og reduser varmen til 230. Stek i 40 minutter.
- Ta så av lokket og stek videre i 10 minutter til.
- Ta gryten ut av ovnen og bruk en stekespade eller liknende til å løsne brødet langs sidene.
- Hvelv brødet ut på en rist. La det avkjøles til det er HELT kaldt før du skjærer i brødet.

Godt og saftig brød som holder i dagevis uten å smuldre
Oppbevares best i papirpose.