Grovt og eltefritt grytebrød med rug

Heving: 40 minutter Steketid: 50 minutter

Dette brødet er supersaftig og godt og skikkelig enkelt å lage. Det er eltefritt, noe som gjør at man kan helle det rett over i gryten uten å måtte kna det.

Det holder seg mange dager på kjøkkenbenken. Sist men ikke minst, så egner det seg ekstremt godt til å fryse ned.

Du kan lage det helt enkelt, eller tilsett de frøene du måtte ønske.

Dette trenger du:

  • 400g siktet rugmel
  • 400g hvetemel
  • 1 pose tørrgjær
  • 100g havregryn
  • + evnt 100g annet frø, så som soklikkekjerner eller linfrø (kan sløyfes)
  • 2 ts salt
  • 1 ss sirup
  • 8 dl vann
  • 0,5 dl rapsolje
    (Olivenolje og maldonsalt oppå)

Slik gjør du:

  1. Ha alt det tørre i kjøkkenmaskinen. Rør ut sirupen i vannet (38-40 grader) og tilsett oljen. Hell væsken i det tørre mens maskinen går.
  2. Kjør deigen på lav hastighet i 2-3 minutter. Bruk en slikkepott og  dytt mel ned fra kantene på bollen hvis det henger igjen mel der. Kjør så videre på middels hastighet i totalt 10 minutter.
  3. Deigen vil være litt klissete, så IKKE ha i mer mel.
  4. Hev deigen under plastfolie i 40 min eller til den har dobbel størrelse.
  5. Bruk en slikkepott og dytt ned kantene på deigen, ha på plastfolie igjen og la den fortsette å heve.
  6. Sett ovnen på 250 grader samtidig som du setter gryten med lokk inn på laveste rille.
  7. Når ovnen er varm nok, tar du ut gryten. Pass på at du ikke brenner deg. Dette er VARMT!!
  8. Hell deigen over i kjelen. Ha litt olivenolje på slikkepotten og bruk denne til å jevne ut brødet ut mot kantene av gryten. Strø litt maldonsalt på toppen.

Klar for ovnen

  1. Sett gryten inn i ovnen med lokket på og reduser varmen til 230. Stek i 40 minutter.
  2. Ta så av lokket og stek videre i 10 minutter til.
  3. Ta gryten ut av ovnen og bruk en stekespade eller liknende til å løsne brødet langs sidene.
  4. Hvelv brødet ut på en rist. La det avkjøles til det er HELT kaldt før du skjærer i brødet.

Godt og saftig brød som holder i dagevis uten å smuldre

Oppbevares best i papirpose.

Add Comment