Hjemmelagde potetlomper

hjemmelaget potetlompe

13-14 lomper Total tid: ca 1 time

Det er lett å lage lompene selv. Mye bedre enn kjøpelomper blir de også!

Lomper brukes mye i det norske kjøkken. Har du pølser til middag, spiser man lomper til. Mange like lomper med pålegg i til lunsj og lomper er også kjempegodt som tapasmat med for eksempel smøreost og røkelaks.
Hvis du har lyst til å lage små «fingerlomper» til tapas, kjevler du deigen større og stikker den ut med et glass.

Lompene kan oppbavares i romtemperatur i 3-4 dager. Eller du kan fryse disse og ta ut når du trenger.

Dette trenger du:

  • 500g melne poteter (f eks mandelpotet)
  • 100-150 g hvetemel + litt til utbaking
  • 0,5 ts salt

Slik gjør du:

  1. Kok potetene med skallet på til de er møre. Følg anvisningen på pakken. Hell av vannet og la de dampe tørre.
  2. Skrell dem når de har blitt avkjølt. Mos de med en potetmoser eller stamper.

    hjemmelaget potetlompe

    Moses så det ikke er klumper

  3. Tilsett mel og salt og arbeid deigen godt sammen, gjerne for hånd, for da har du best oversikt. Kjenn etter om den har nok mel ved å klemme deigen sammen i hånda. Den skal ikke være klissete, men heller ikke for tørr.

    Bland mel og salt inn for hånd

  4. Del deigen inn i ca 40g baller og kjevle med lette bevegelser til runde, tynne lefser. Den best måten å gjøre det på, er å ha godt med mel på benken og strø mel over lompa underveis. Snu lompa flere ganger og kjevle den veldig tynn. Setter den seg fast i underlaget likevel, må du tilsette mer mel i hver ball med deig før du fortsetter å kjevle dem ut.

    Klar for kjevling

    Kjevle de lett på begge sider til de er tynne.

  5. Varm opp takken, eller stekepannen til medium+ varme og stek lefsene i ca 2 minutter på hver side, til de får svarte flekker. De er ferdige når det oppstår en luftboble inni lefsen.
    Hjemmelaget potetlompe

    Stek til den har fått mørkebrune/svarte flekker på undersiden

    Hjemmelaget potetlompe

    Denne fikk en fin luftlomme

  6. Legg de i en kjøkkenhåndkle og la de bli helt avkjølt.
  7. Kan oppbevares  på benken i 3-4 dager. Brett håndkle rund lefsene og legger de i en plastikkpose.
  8. Ønsker du å fryse dem, legger du de i en plastpose først. gjerne med mellomleggspapir imellom, for da er de lettere å ta fra hverandre.

Add Comment