13-14 lomper Total tid: ca 1 time
Det er lett å lage lompene selv. Mye bedre enn kjøpelomper blir de også!
Lomper brukes mye i det norske kjøkken. Har du pølser til middag, spiser man lomper til. Mange like lomper med pålegg i til lunsj og lomper er også kjempegodt som tapasmat med for eksempel smøreost og røkelaks.
Hvis du har lyst til å lage små «fingerlomper» til tapas, kjevler du deigen større og stikker den ut med et glass.
Lompene kan oppbavares i romtemperatur i 3-4 dager. Eller du kan fryse disse og ta ut når du trenger.
Dette trenger du:
- 500g melne poteter (f eks mandelpotet)
- 100-150 g hvetemel + litt til utbaking
- 0,5 ts salt
Slik gjør du:
- Kok potetene med skallet på til de er møre. Følg anvisningen på pakken. Hell av vannet og la de dampe tørre.
- Skrell dem når de har blitt avkjølt. Mos de med en potetmoser eller stamper.
Moses så det ikke er klumper
- Tilsett mel og salt og arbeid deigen godt sammen, gjerne for hånd, for da har du best oversikt. Kjenn etter om den har nok mel ved å klemme deigen sammen i hånda. Den skal ikke være klissete, men heller ikke for tørr.
Bland mel og salt inn for hånd
- Del deigen inn i ca 40g baller og kjevle med lette bevegelser til runde, tynne lefser. Den best måten å gjøre det på, er å ha godt med mel på benken og strø mel over lompa underveis. Snu lompa flere ganger og kjevle den veldig tynn. Setter den seg fast i underlaget likevel, må du tilsette mer mel i hver ball med deig før du fortsetter å kjevle dem ut.
Klar for kjevling
Kjevle de lett på begge sider til de er tynne.
- Varm opp takken, eller stekepannen til medium+ varme og stek lefsene i ca 2 minutter på hver side, til de får svarte flekker. De er ferdige når det oppstår en luftboble inni lefsen.
Stek til den har fått mørkebrune/svarte flekker på undersiden
Denne fikk en fin luftlomme
- Legg de i en kjøkkenhåndkle og la de bli helt avkjølt.
- Kan oppbevares på benken i 3-4 dager. Brett håndkle rund lefsene og legger de i en plastikkpose.
- Ønsker du å fryse dem, legger du de i en plastpose først. gjerne med mellomleggspapir imellom, for da er de lettere å ta fra hverandre.