3 personer Total tid: 15-20 min
Hjemmelaget bernaise saus er faktisk ikke så vanskelig å lage, og det er så deilig å slippe disse posesausene til Toro og Knorr. Jeg lager min hjemmelaget bernaise saus i vannbad. Da har jeg bedre kontroll over varmen og slipper at sausen skiller seg. Ja, for det er frykten for at den skal skille seg som stopper de fleste fra å lage den helt selv. Da vil jeg si: Slapp av! Det går SÅ fint!

Hjemmelaget bernaise saus
Det første du gjør, er å måle opp smøret og smelter det i en kjele uten at du rører. Smelte, IKKE koke! Så lager du essensen! Så pisker du alt sammen over vannbad. ENKELT!
Dette trenger du:
- 300g smør, smeltes over svak varme
- 3 eggeplommer
- 3-4 ss fersk estragon
- salt
- pepper
- sitronsaft (kan sløyfes)
Essens:
- 0,75 dl hvitvin
- 0,75 dl hvitvinseddik
- 1 stor sjarlottløk
- 1 ts salt
- 10 hele pepperkorn, grovmalt
- 1 laubærblad
- 3 ts tørket estragon
- evnt litt kjørvel
Slik gjør du:
- Smelt smøret i en kjele. Ikke rør i kjelen. Proteinstoffet vil da legge seg på bunn. Det klare smøret flyter opp. Hell dette forsiktig over i en annen beholder.
- Finhakk sjarlottløken, og kok essensen ned til du har 2-3 ss essens. Sil denne.
- Kok opp vann i en kjele som passer til vannbad.
- Ha eggeplommene i en bolle som er egnet til pisking og tilsett essensen. Pisk dette over vannbadet til det har blitt litt tykt.
Pisk eggeplommer og essens
- Hell det klarnede smøret i eggeblandingen en tynn stråle. Ikke for mye av gangen. Pisk mellom hver gang til det er blitt tykt.
Ferdig pisket
- Pass på at ikke eggeblandingen blir for varm, da kan den skille seg.
- Tilsett fersk estragon og smak til med salt og pepper.
- Hvis den ikke er «sur» nok, kan du tilsette noen dråper sitron.
PS skulle den skille seg: start på nytt med en eggeplomme som du pisker opp. Tilsett den skilte eggeblandingen litt og litt men du pisker. Fortsett så med smøret til den er blitt tykk.