Hjemmelaget bernaise saus

Hjemmelaget bernaise saus

3 personer Total tid: 15-20 min

Hjemmelaget bernaise saus er faktisk ikke så vanskelig å lage, og det er så deilig å slippe disse posesausene til Toro og Knorr. Jeg lager min hjemmelaget bernaise saus i vannbad. Da har jeg bedre kontroll over varmen og slipper at sausen skiller seg. Ja, for det er frykten for at den skal skille seg som stopper de fleste fra å lage den helt selv. Da vil jeg si: Slapp av! Det går SÅ fint!

Hjemmelaget bernaise saus

Hjemmelaget bernaise saus

Det første du gjør, er å måle opp smøret og smelter det i en kjele uten at du rører. Smelte, IKKE koke! Så lager du essensen! Så pisker du alt sammen over vannbad. ENKELT!

Dette trenger du:

  • 300g smør, smeltes over svak varme
  • 3 eggeplommer
  • 3-4 ss fersk estragon
  • salt
  • pepper
  • sitronsaft (kan sløyfes)
Essens:
  • 0,75 dl hvitvin
  • 0,75 dl hvitvinseddik
  • 1 stor sjarlottløk
  • 1 ts salt
  • 10 hele pepperkorn, grovmalt
  • 1 laubærblad
  • 3 ts tørket estragon
  • evnt litt kjørvel

Slik gjør du:

  1. Smelt smøret i en kjele. Ikke rør i kjelen. Proteinstoffet vil da legge seg på bunn. Det klare smøret flyter opp. Hell dette forsiktig over i en annen beholder.
  2. Finhakk sjarlottløken, og kok essensen ned til du har 2-3 ss essens. Sil denne.
  3. Kok opp vann i en kjele som passer til vannbad.
  4. Ha eggeplommene i en bolle som er egnet til pisking og tilsett essensen. Pisk dette over vannbadet til det har blitt litt tykt.

    Hjemmelaget bernaise saus

    Pisk eggeplommer og essens

  5. Hell det klarnede smøret i eggeblandingen en tynn stråle. Ikke for mye av gangen. Pisk mellom hver gang til det er blitt tykt.

    Hjemmelaget bernaise saus

    Ferdig pisket

  6. Pass på at ikke eggeblandingen blir for varm, da kan den skille seg.
  7. Tilsett fersk estragon og smak til med salt og pepper.
  8. Hvis den ikke er «sur» nok, kan du tilsette noen dråper sitron.

PS skulle den skille seg: start på nytt med en eggeplomme som du pisker opp. Tilsett den skilte eggeblandingen litt og litt men du pisker. Fortsett så med smøret til den er blitt tykk.

 

 

Add Comment