10-12 personer Steketid vanlig ovn: 30min/kg kalkun Steketid ovn med varmluft og damp: 15min/kg kalkun
Mange stresser mye med kalkun. Hvor mange personer holder den til? Hvor lenge skal den steke? Hvordan få sprøtt skinn på brystet UTEN at den blir tørr? Hva slags stuffing skal jeg bruke? Hvordan få god smak på kalkun og saus?
Jeg er ingen ekspert, men har stekt en del kalkuner. Min erfaring, er at kalkun trenger MYE krydder. Det kan se ut som mye salt og pepper i denne oppskriften, men kalkunen trenger så mye!
Jeg steker den alltid på 180 grader fordi jeg gjerne vil ha en god skorpe på skinnet.
Når jeg steker i vanlig ovn, øser jeg kraften som er i bunnen av pannen over kalkunen hvert 30. minutt. VIKTIG! Da blir den ikke tørr.
Hvor mange er egentlig interessert i kjøttdeig og loff når man lager kalkun? Vi bruker alltid en blanding av syrlige epler og svisker. Dette er også med på å holde kalkunen saftig, samt at det er deilig tilbehør til middagen.
Husk å ta ut kalkunen fra fryseren 2 døgn før du skal steke den.
Her er noen nøkkeltall:
- Beregn 500g kalkun pr person. Det vil si at har du en kalkun på 5,6kg vil den holde til 11 personer.
- Beregn 30min/kg kalkun i vanlig ovn. Det vil si at har du en kalkun på 5,6kg trenger den ca 2,5-3timer. Beregn 30-45 minutter lenger om du har stuffing i.
- Beregn 15min/kg kalkun i dampovn. Det vil si at har du en kalkun på 5,6kg trenger den ca 1,5time. Beregn 15-25 minutter lenger om du har stuffing i.
Dette trenger du:
- 1 hel kalkun, 5-6kg
- 6ts pepper
- 8ts salt
- 150g smør
Rosenkål, rødkål, waldorfsalat og evnt andre grønnsaker du liker.
Stuffing:
- 1 boks svisker
- 3stk grønne epler
- 1ss sitron
- 1ts pepper
- 2ts salt
Slik gjør du:
- Ta kalkunen ut for tining 2 døgn før du skal bruke den.
- Ta ut posen med innmat på morgenen den dagen du skal steke den.
- For mer kraft til sausen: kok opp 1,5l vann i en kjele. Ha i innmaten, kok opp igjen og skum av det som legger seg i vannet. Når du har gjort dette, har du i 2,5-3ts salt og 1,5ts pepper. La alt trekke på svak varme i 2-3 timer. Sil kraften over meljevningen og la koke noen minutter under omrøring før du har i kraften fra pannen til kalkunen.
- Skrell eplene, del de i 4 båter og skjær ut skrotten. Del de så i 2 igjen så du har 8 båter på hvert eple. Del hver av disse igjen i 3 på tvers, slik at de blir ca like store som sviskene.
- Hell sitron over og bland godt. La ligge noen minutter.
- Ha i sviskene og bland godt før du tilsetter salt og pepper. Sett til side.
- Ha kalkunene over i en langpanne. Denne kan med fordel være kledt med aluminiumsfolie først.
- Ta ut posen med innmat. Snu kalkunen og vri vingene bak på ryggen. Se bilde:
- Ha kaldt smør i en liten bolle og ha det i mikroen i 20-30 sek. Den skal da ha litt smeltet, men fremdeles litt hardt. Bruk en pensel å bland det smeltede smøret med det som enda ikke er smeltet, slik at du får en blanding som lett kan smøres over kalkunen. Den skal ikke være flytende.
- Pensle rikelig med smør på ryggen og vingene. Strø 4 ts av salt-og pepperblanding på.
- Snu kalkunen på den ene siden, pensle rikelig med smør og 1,5ts salt-og pepperblanding. Snu mot den andre siden og gjør det samme der.
- Snu så kalkunen med ryggen ned. Nå skal suffingen inn. Stapp den godt med stuffing.
- Pensle så resten av smøret over bryst og øvre del av lårene. Krydre med resten av salt-og pepperblanding.
- Legg gjerne halsen og leveren i langpannen sammen med kalkunen. Krydre med salt og pepper her også. Disse gir god kraft til sausen, samt at kjøttet på halsen faktisk er ekstremt mørt og godt 🙂
- La gjerne kalkunen hvile en stund på kjøkkenbenken før du setter den i ovnen.
Steking i vanlig ovn:
- Varm ovnen på 180 grader. Sett kalkunen inn på nederste rille. Stek den i 45 minutter.
- Kok opp 1 liter vann. Hell halvparten over kalkunen og resten i formen.
- Fortsett og øse kraft over kalkunen hvert 30. minutt.
- Stek i totalt 30min/kg kalkun + 30minutter ekstra om du har i stuffing.
- Slå av ovnen og la kalkunen hvile der.
Steking i ovn med varmluft og damp:
- Varm ovnen på 180 grader. Sett kalkunen inn på nederste rille.
- Stek i totalt 15min/kg kalkun + 15minutter ekstra om du har i stuffing.
- Den har da fått en god og fin skorpe.
- Slå av ovnen og la kalkunen hvile der.
Saus til 10 personer:
- 100g smør
- 6-7ss hvetemel
- all kraften fra kalkunen
- kraft fra kok av innmat
- 2dl fløte
- 1-1,5dl portvin
- 3-5 skiver brunost
- ca 1-2ts sukkerkulør
- evnt maizenna om du vil ha sausen tykkere
- Smelt smøret i en stor kjele og ha i hvetemel. Rør dette til en god jevning og til den har fått litt mørkere farge.
- Tilsett all kraften fra kalkunen og rør sausen jevn. Ha i fløten, portvin og brunost. La koke noen minutter.
- Ha i litt sukkerkolør om du synes sausen er for lys. Ta litt av gangen.
- (Ønsker du mer saus enn det du allerede har laget, må du tilsette fond og vann, eller kyllingkraft)
- SMAK PÅ SAUSEN. Mangler den noe? Er den søt, tilsett mer portvin. Er den for lite salt, tilsett litt fond eller salt.
- Når sausen smaker slik du vil, kan du tilsette litt maizenna for å få den tykkere.
Tilbehør til kalkun:
Waldofsalat uten ananas
- 2dl seterrømme
- 1dl majones
- 3 epler
- 3 appelsiner
- 100g druer
- 50g walnøtter
- 2 stk stangseleri (kan sløyfes)
- 1-2ts sitronsaft
- 1ts pepper
- Pisk opp rømmen så den blir lufting. Tilsett majonesen.
- Rens epler og appelsiner og del disse opp i små biter. Kutt walnøtter og stangseleri i biter. Del druene i 2.
- Bland alt inn i rømme og majones. Smak til med sitron og pepper.
Rosenkål med granateple og stekt bacon:
- 2 poser fersk rosenkål
- 1 granateple
- 1 pakke bacon
- Rens rosenkålen for dårlige blader.
- Kok opp vann i en kjele og tilsett rosenkålen. Kok opp. Hell av vannet.
- Kok opp på nytt i lettsaltet vann. Kok rosenkålen i ca 5-10 minutter. Test med en kniv om den er ferdig kokt.
- Hell av vannet.
- Del bacon opp i små biter. Stek denne i en stekepanne. Tilsett rosenkål mot slutten. Hold dette på en liten lunk til du skal servere.
- Rett før servering blander du inn granateple.
Rødkål:
- 1 hode rødkål, ca 1,5kg
- 0,5 pakke tørkede tranebær
- 0,5dl rødvinsedikk
- 1ss balsamico edikk
- 2dl vann
- 2 stjerneanis
- 10 nelikkspiker
- salt og pepper
- Del rødkålen i 2 og snitt den fint helt inn til stilken.
- Fordel halve rødkålen, all tranebær og krydder i en kjele. Ha resten av rødkålen over.
- Ha over edikk og vann.
- Kok opp og skru ned så det bare koker så vidt. La gjerne koke 2-3 timer.
- Smak til med salt og pepper. Eventuelt også med mer edikk om den ikke er sur nok.
Server kalkun med kote poteter, rosenkål, rødkål, waldorfsalat, evnt andre grønnsaker du liker og SAUS. Noen bruker også tyttebær til.
Hei, i oppskriften til å steke kalkun med damp står det forvarm ovene til 180 grader og sett inn kalkunen, stek den i 45 min.
Lenger ned står det at den skal stekes 15 min pr/ kg. Men da står det ikke hvor mange grader den skal stå på…?
Hei Kine,
temperaturen skal fremdeles være på 180 grader etter de første 45 minuttene. Det tar ca 15 min/kg kalkun med varmluft og damp, og ca 30 min/kg i en vanlig ovn. Har du stuffing i kalkunen, beregner du ytterligere 30-45 min lenger tid i vanlig oven og 15-25 min lenger tid med varmluft og damp.
Godt Nytt År!
Hej
Om udgaven i dampovn: Hvorfor skriver du at kalkunen skal stege 45 minutter først? Mener du at den skal vendes efter 45 minutter?
For den skal jo steges 15 minutter per kg., Så et dyr på 8 kg. skal have 2 timer + 15 minutter pga. stuffing. Den tid inkluderer jo de 45 minutter, som derfor fremstår som overflødig information!
Jeg lavede den i går. Godt resultat, kernetemperatur 70ºC efter de 2 timer, så ud og i bilen i 35 minutter til Thanksgiving-fest ved venner.
Hei Esben,
her kan de se ut til at det har sneket seg inn en skrivefeil. Takk for tilbakemeldingen. Retter opp nå.
Så gøy at kalkunen ble saftig og god 🙂