4 personer Marinering: Minimum 1t Koketid: ca 90 min
Denne retten ble til da jeg fant noe lammekjøtt i fryseren som jeg måtte bruke opp. Jeg er jo veldig glad i det indiske kjøkken, og Indisk langtidskokt lam med tomat, hvitløk og garam masala ble veldig god.
Du trenger ikke å marinere kjøttet over natten, men du bør sette det en time på kjøkkenbenken.
Jeg pleier å lage Raita og Naan-brød til indisk middag, og du kan sette igang med deigen til Naan-brødet når du har satt kjøttet til marinering.
Oppskrift på Naan-brød, finner du her.
Oppskrift på raita, finner du her.
Dette trenger du:
- 1 kg kjøtt av lam, gjerne bog eller lår
Marinade:
- 5 store fedd hvitløk, i blender
- like mye fersk ingefær, i blender
- 1ss vann, i blender
- 2ts salt, i blender
- 4ss olje
Saus:
- 500g tomater, delt i skiver
- 2 løk, delt i skiver
- 1,5ts chilipulver, (evntuelt 1ts paprikapulver og 0,5ts chilipulver om du kjøper den sterke)
- 2-3ss gresk yoghurt, eller annen tykk yoghurt
- 2ts korianderpulver
- 0,5ts gurkemeie
- 1ts spisskummen, gjerne hele frø knust i morter
- 1ts hele pepperkorn, knust i morter
- 1ts garam masala
- 2 grønne chili, skivet på skrå
- salt for smak
Pynt:
- finhakket koriander
- Fersk ingefær i tynne skiver
- evnt finhakket mynte
Slik gjør du:
- Del opp lammekjøttet i passe store biter. F eks 1,5×1,5cm.
- Kjør hvitløk og ingefær i en blender med vann og salt. Ha kjøtt og marinaden over i en bolle og bland godt. La stå minst 1t, eller over natten 🙂
- Ha olje i en dyp stekepanne eller en vid kjele og var med opp til medium+ varme. Ha i kjøttet og stek dette i 5 minutter. Tilsett tomatene og rør disse inn. La koke i 8 minutter eller til tomatene har begynt å falle sammen og bli myke. Ha i løk og chilipulver og rør godt mens dette steker videre i ca 3 minutter. Skru ned varmen og sett på lokk. La koke i 30 minutter, men rør av og til.
- Bland sammen gresk yoghurt, koriander, gurkemeie, spisskummen, svart pepper og garam masala. Ha dette i gryten og rør godt så yoghurten ikke skiller seg.
- Fortsett å koke under lokk i ytterligere 45 minutter. Rør av og til så ikke det setter seg fast i bunnen.
Pynt med koriander og ingefær før servering. Serveres med ris, raita, mango chutney og evntuelt naan-brød.