Julegløgg hjemmelaget base

Julegløgg hjemmelaget base15-25 serveringerTid: ca 1t  Settes kaldt i 1-3 uker

Hjemmelaget julegløgg er utrolig godt og verdt å bruke litt tid på å lage. Samtidig kan me se på det som en koselig juleforberedelse.

Denne julen har jeg laget en god, krydret og STERK gløgg-base. La denne stå i 1-3 uker før du bruker den. Sil den så og ha den på en flaske.

I og med at dette er en base, skal du bruke 1/4-1/2dl av denne på 2dl varm rødvin når du lager gløggen. Så tilsetter du så klart mandler og rosiner eller det du ønsker som tilbehør.

Dette trenger du til gløgg ekstrakt:

Skal ikke koke:
  • 6 dl portvin
  • 1dl Gammel Oppland
  • 1,5dl rom
Skal koke:
  • 3 dl friskpresset appelsinjuice
  • 200g sukker
  • 200g muscovadosukker (eller brun farin)
  • ½ tsk fintrevet muskat
  • 4 kanelstenger
  • 20 hele nellikspiker
  • 1ts kardemommefrø (eller frø fra 5 kardemommekapsler)
  • 10 hele svarte pepperkorn
  • 1 tsk allehånde (eller 10 korn allehånde)
  • 5 stjerneanis
  • 1 lakrisrot eller 3 ts tørket (kan sløyfes, eller om du liker det godt, ha i mer)
  • 1 vaniljestang
  • 25 g ingefær, skåret i tynde skiver
  • 2 øko appelsin i skiver, med skall
  • 1 øko sitron i  skiver, med skall
  1. Mål opp portvin, rom og akevitt i et desilitermål.
  2. Mål opp appesinjuicen.
  3. Del opp vaniljestangen og skrap ut frøene. Frøene røres sammen med sukkeret.
  4. Finn frem alle krydderne. Skrell og del opp ingefær i tynne skiver.
  5. Bruk en stor kjele. Ha i appelsinjuice og sukker, samt krydder og ingefær.
  6. Rør det godt sammen og varm langsomt opp til kokepunktet helt til sukkeret er smeltet. La det koke i 3-4 minutter og ta det av varmen. Tilsett appelsin og sitron i skiver,  samt med akevitt, rom og portvin.

Hell alt i et par store flasker eller et stort glass med lokk. La det trekke i et kjølig rom i minimum 1 uke, men gjerne opp til 3 uker.

Sil gløgg essensen og oppbevar den på en flaske. Da det er en stor mengde alkohol i ekstrakten, kan gløggen holde seg lenge.

Slik lager du gløgg av basen:

  1. Varm opp rødvin. Ikke la den koke.
  2. Bland i ¼ – 1/2 dl essens til 2 dl rødvin. Smak deg frem.
  3. Ha gjerne i grovhakkede mandler og evnt litt rosiner som du bløter i litt god rom.

Rosiner i rom: hell litt rom over valgt mengde rosiner og la stå over natten.

Gløggen her er en ganske så kraftig i alkoholprosent, så den bør ikke serveres den som skal kjøre hjem etterpå.

Basen kan oppbevares i et mørkt skap helt opp til 18-19 grader. Fordi denne inneholder alkohol, kan den holde seg opptil et år.

Add Comment