Kabaret er en rett der man legger forskjellig mat i aspik. Den ble først brukt i Frankrike helt tilbake til 1200-tallet, men det var ikke før på slutten av 1700-tallet at denne ble sett på som en rett. Den kom til Norge på 1930-tallet og var å se på koldtbord helt fram til 1980-tallet…. Så ble den glemt…
Mange forbinder kabaret med en ekkel gele (aspikk) sammen med noen få grønnsaker og det er bare kvalmt. Hvertfall om du har kjøpt den ferdig i butikken.
Når jeg lager, fokuserer jeg på masse gode ingredienser. Formen er fyllt til randen av det før jeg heller på aspikk. Da blir det masse god smaker og lite gele, for å si det sånn, og jeg har kun fått tilbakemeldinger på at den er god. (selv fra de mest skeptiske)
Det er svært sjeldent man får denne servert nå til dags, og jeg mener at det er på tide å gi denne et nytt liv. I en kabaret kan du bruke rester av fisk, eller kjøpe inn det du trenger nå du skal lage den. Alspiken får du tak i overalt.
Jeg har valgt å lage remuladesausen fra bunnen av, men det går helt fint å bruke ferdig kjøpt remulade og tilsette yoghurt og rømme.
Dette trenger du:
- 2 pakker aspik
- 6 egg
- 1 pose selskapserter
- 1 pakke aspargesbønner
- 2 gulrøtter
- 250g reker, uten skall
- 1 pakke crabstick
- 400g laksefilet
Slik gjør du:
- Bland aspiken i 1 l kokende vann. Avkjøl i rom temperatur.
- Kok eggene i 9 minutter. Avkjøl.
- Skrell og del gulrøttene i 4 på langs og skjær dem i tynne skiver.
- Kok opp lettsaltet vann og kok ertene i 2 minutter. Hell av vannet og avkjøl.
- Kok opp lettsaltet vann og kok aspargesbønnene i 2-3 minutter. Avkjøl i isvann.
- Kok opp lettsaltet vann og kok gulrøttene i 5 minutter, eller til de er møre. Avkjøl.
- Kok opp lettsaltet vann og trekk fisken i 5-8 minutter. Til den flaker seg. Avkjøl.
Ta en form som rommer 2 liter og hell nok aspik i bunnen til at det dekker bunnen. Sett kjølig til den har stivnet.
Så kan du begynne å lage kantene og bunnen. Bruk fantasien og pynt som du vil. Legg resten lagvis til du har bruk opp alt. Etterfyll med aspik til det dekker. Sett kaldt i minimum 20 minutter.
Remuladesaus:
Dette trenger du:
- 2 eggeplommer
- 2 dl nøytral olje
- 1,5 ts hvitvinsedikk
- 2 ts dijon sennep
- 1 ts salt
- 1 ts pepper
- 1 sjalottløk, finhakket
- 2ss sure agurker, finhakket
- 1ss kapers, finhakket
- 1 dl yoghurt naturell
- 2 dl lettrømme
Slik gjør du:
- Ha eggeplommer, sennep, hvitvinsedikk, pepper og salt i en høy, smal kopp. Gjerne den som følger med stavmikseren.
- Sett stavmikseren ned i koppen og kjør eggeblandingen litt.
- Hell all oljen nedi og start stavmikseren på nytt. Når du har fått en tykk masse i bunnen av koppen, begynner du å løfte stavmikseren oppover. Beveg den opp og ned litt og vipps, så har du majones!!
- Bland inn sjalottløk, sure agurker, kapers, yoghurt og lettrømme.
Server kabaré med loff og remuladesaus. Det er veldig godt med en liten skvis sitron på.
Det må da være altfor mye olje i oppskriften? Det smaker KUN olje!
Hei Fanny,
det skal ikke smake olje av majonesen som lages. Hvilken type olje har du brukt?