Lammeribbe er en del av lammet som jeg synes er undervurdert og lite brukt. Pinnekjøtt blir jo laget av lammeribbe, men har du tenkt på at dette også er godt å krydre med bare salt, pepper og rosmarin og steke i ovnen, eller grilles med pesto på om sommeren?
Jeg pleier å kjøpe inn litt ekstra lammeribbe når det er salg og fryse ned.
Her er ribben stekt i ovnen og serverte med en puré og en god saus.
Lammeribbe:
- 3kg lammeribbe
- 2-3ts salt
- 2-3ts pepper
- 2ts rosemarin
- 50g smør
- Sett ovnen på varmluft 210 grader.
- Ha aluminiumsfolie i en dyp langpanne.
- Hvis ikke ribben er rutet, kan du gjøre dette. Skjær da ikke ned i kjøttet, men kun i gjennom skinnet og ned i fettet. Hvis du vil, kan du også dele den mellom ribbenene, slik at det blir mindre biter. Da er det lettere å servere.
- Salte og pepre godt på undersiden. Snu den og legg den i langpannen. Salte og pepre gode på skinnsiden også og strø på rosmarin. Ha litt smør på hver ribbe.
- Sett pannen inn midt i ovnen og stek den i ca 40-45 minutter. Skru ned varmen til 180 grader og stek ferdig de siste 15 minuttene.
- Ta den ut og hell kraften over i en kjele.
Portvinssaus:
- kraften fra lammeribben
- 0,5ts dijon sennep
- 1dl fløte
- 0,5-1ts kyllingfond
- 0,5ts pepper
- 3ss portvin
- 0,5dl fløte
- litt sukkerkulør
- 1-2ss mørk maizena
- Ha kraften i kjelen og kok den ned til 2/3.
- Tilsett de andre ingrediensene og kok i 5 min.
- Hvis den er for tynn, kan du ta i litt mørk maizena og koke i 2 min til.
Pastinakkpuré:
- 2 store pastinakker (350-400g)
- 1ts salt
- 0,5dl fløte
- 1ss smør
- 0,5-1ts pepper
- 0,5ts sitronsaft
- evnt litt salt
- Skrell og del pastinakken i terninger. Ha de i en kjele sammen med salt og fyll på med vann.
- Kok i ca 10 minutter. Kjenn etter med en kniv om de er blitt myke.
- Hell av vannet.
- Tilsett de andre ingrediensene og kjør alt med stavmikser til en fin puré.
- Smak til med evnt litt mer salt.
Kok brokkoli med salt i vannet i ca 5-8 min. Hell av vannet.
Serveres med tyttebærsyltetøy og brokkoli.