Lammeribbe med pastinakkpure og portvinssaus

lammeribbe4 personer ca 1 timer

Lammeribbe er en del av lammet som jeg synes er undervurdert og lite brukt. Pinnekjøtt blir jo laget av lammeribbe, men har du tenkt på at dette også er godt å krydre med bare salt, pepper og rosmarin og steke i ovnen, eller grilles med pesto på om sommeren?

Jeg pleier å kjøpe inn litt ekstra lammeribbe når det er salg og fryse ned.

Her er ribben stekt i ovnen og serverte med en puré og en god saus.

Lammeribbe:

  • 3kg lammeribbe
  • 2-3ts salt
  • 2-3ts pepper
  • 2ts rosemarin
  • 50g smør
  1. Sett ovnen på varmluft 210 grader.
  2. Ha aluminiumsfolie i en dyp langpanne.
  3. Hvis ikke ribben er rutet, kan du gjøre dette. Skjær da ikke ned i kjøttet, men kun i gjennom skinnet og ned i fettet. Hvis du vil, kan du også dele den mellom ribbenene, slik at det blir mindre biter. Da er det lettere å servere.
  4. Salte og pepre godt på undersiden. Snu den og legg den i langpannen. Salte og pepre gode på skinnsiden også og strø på rosmarin. Ha litt smør på hver ribbe.
  5. Sett pannen inn midt i ovnen og stek den i ca 40-45 minutter. Skru ned varmen til 180 grader og stek ferdig de siste 15 minuttene.
  6. Ta den ut og hell kraften over i en kjele.

Portvinssaus:

  • kraften fra lammeribben
  • 0,5ts dijon sennep
  • 1dl fløte
  • 0,5-1ts kyllingfond
  • 0,5ts pepper
  • 3ss portvin
  • 0,5dl fløte
  • litt sukkerkulør
  • 1-2ss mørk maizena
  1. Ha kraften i kjelen og kok den ned til 2/3.
  2. Tilsett de andre ingrediensene og kok i 5 min.
  3. Hvis den er for tynn, kan du ta i litt mørk maizena og koke i 2 min til.

Pastinakkpuré:

  • 2 store pastinakker (350-400g)
  • 1ts salt
  • 0,5dl fløte
  • 1ss smør
  • 0,5-1ts pepper
  • 0,5ts sitronsaft
  • evnt litt salt
  1. Skrell og del pastinakken i terninger. Ha de i en kjele sammen med salt og fyll på med vann.
  2. Kok i ca 10 minutter. Kjenn etter med en kniv om de er blitt myke.
  3. Hell av vannet.
  4. Tilsett de andre ingrediensene og kjør alt med stavmikser til en fin puré.
  5. Smak til med evnt litt mer salt.

Kok brokkoli med salt i vannet i ca 5-8 min. Hell av vannet.

 

Serveres med tyttebærsyltetøy og brokkoli.

Add Comment