Lammeskank med høstens grønnsaker og potetstappe

2 personer Forberedelser: 30 minutter total tid: 4,5 timer

Lammeskank er den nederste delen på lammesteken. Butikkene har nå begynt å selge denne separat når resten av lammesteken blir delt opp og solgt som lammestek i skiver.

Dette er ikke en rask middag, men når du først har gjort det forberedende arbeidet, kan du gjøre andre ting  i 4 timer. Gå en tur i skogen, underholde gjester eller bare slappe av mens duften av nydelig mat sprer seg i huset. Middagen gjør seg selv.

Dette trenger du:

  • 2 lammeskanker
  • 2 fedd hvitløk
  • 0,5 rød chili, med frø
  • 2 stilker fersk rosemarin
  • salt
  • pepper
  • 1ss smør og 0,5ss olje
  • 1 løk
  • 2 gulrøtter
  • 250g sellerirot
  • 250g persillerot
  • 25og kålrot
  • 1ss tomatpure
  • 1ss hvetemel
  • 400g flådde tomater, gjerne knuste (jeg bruker Mutti)
  • 3dl rødvin
  • 2ts salt
  • 1ts svart pepper
  • vann
  1. Finhakk hvitløk, chili og rosemarin.
  2. Skrell alle grønnsakene og skjær dem opp i jevne biter.
  3. Sett ovnen på 180 grader.
  4. Smør skankene inn med litt olje, da fester krydderet seg bedre. Salte og pepre og rull den rundt i de andre kryderene.
  5. Varm opp smør og  olje i en stor kjele, som tåler å stå i ovnen etterpå. Stek skankene så de får litt stekeskorpe på alle sider. Ta de ut og tilsett alle grønnsakene.
  6. La grønnsakene bli blanke i oljen før du tilsetter tomatpure og steker denne 1-2 minutter mens du rører.
  7. Ha i hvetemel og rør godt. Tilsett tomater, vin, salt og pepper og gi det et oppkok.
  8. Ha skankene tilbake i kjelen. Forsøk å dekke de med sausen. Legg de ned om det er bedre. Etterfyll med vann til det dekker og sett på lokk før du setter hele kjelen inn i ovnen.
  9. La den stå der og godgjøre seg i 4 timer.
  10. Når det er igjen 40 minutter av tiden i ovnen, kan du begynne med potetstappen.

Potetstappe:

  • 400g mandelpoteter
  • 0,5-1dl fløte
  • 2ss smør
  • salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Skrell potetene og kok de møre i usaltet vann. Hell av vannet og sett de tilbake på platen og la de dampe i 2-3 minutter.
  2. Mos potetene til den konsistensen du liker og tilsett smør og fløte.
  3. Smak til med salt og pepper.

Når gryten er ferdig, tar du den ut av ovnen. Hvis du vil ha en jevn saus til lammeskankene, legger du skankene forsiktig på en tallerken. Ta en stavmikser og mos grønnsakene til en jevn saus. Smak til med salt og pepper.

Serveres med potetmos i bunn av en vid og dyp tallerken, saus over og lammeskank på toppen.

 

PS blir det igjen saus etter middagen, kan denne fint brukes som base i spagetti kjøttsaus eller som pizzasaus litt utenom det vanlige.

Add Comment