2 personerMarinering: 1-24 timer Koketid: 2-2,5 timer
Jeg simpelthen elsker Indisk mat. De gode krydderiene, gir en spesiell varme. Noen ganger får man lyst til å forsøke seg på noe helt annet. Valget falt da på lammeskank. Lammeskank smaker utrolig godt når den får koke seg mør i masse god krydder.
Som tilbehør passer det godt med naanbrød, raita og ris.
Naanbrød finner du oppskrift på her.
Raita ligger nederst på denne siden.
Dette trenger du:
Marinering av lammet:
- 2 lammeskank
- 3 fedd hvitløk (veies)
- like mye fersk ingefær
- 1 ts chilipulver (ikke for sterk) eller paprikapulver
- 1ts korianderpulver
Saus:
- 2ss olje (raps, solsikke eller lignende)
- 0,5 ss smør
- 1 liten kanelstang
- 3 grønne kardemummekapsler
- 3 nellikspiker
- 6 svarte pepperkorn
- 1 middels stor løk, skjære i tynne skiver
- 1 grønn chili, delt på langs
- 0,5ts chilipulver eller paprikapulver
- 0,5ts gurkemeie
- 1ts korianderpulver
- 0,5ss tomatpurè
- 2ss gresk yoghurt, den tykke typen
- 2dl vann
- 1-2ts salt, smak til
- 0,25ts muskat
- fersk koriander til pynt, finhakket
- 0,5ss sitronsaft
- evnt litt maizennajevner om sausen er for tynn
Slik gjør du:
Marinering av lammeskank:
- Vei opp hvitløken og ha like mye ingefær i en mixer sammen med litt vann, lag en tynn paste. Bland i chili og koriander.
- Ha lammeskankene i en pose og fordel pasten jevnt over. Lukk posen og la stå i minimum 1 time. Eller natten over 🙂
Klar for marinering
Saus:
- Gjør klar alle krydderne. Finhakk løken, del opp chilien.
- Varm opp smør og olje i en kjele som er stor nok til lammeskankene. Ha i kanelstang, grønne kardemommekapsler, nellikspiker og hele pepperkorn og la det frese i 30 sekunder, til du kjenner den gode lukten komme.
- Tilsett løken og stek denne på medium varme i 10-12 minutter, men du rører ofte. Når løken er myk og litt gylden, tilsetter den grønne chilien. Stek videre 1 minutt.
- Tilsett chili-, gurkemeie- og korianderpulver. Stek i 1 minutt. Blir det tørt, kan du tilsette litt vann.
- Ha i tomatpureen og stek i 1 minutt. Pass på at det ikke setter seg fast i bunn. Tilsett mer vann om det blir tørt.
- Ha i de marinerte lammeskankene.
Lammeskankene har fått litt farge.
- Stek de på alle sider så de får litt farge. Dette tar 7-10 minutter.
- Tilsett yoghurt og vann og rør alt til en saus. Smak til med salt.Kok opp og sett på lokket. Kok videre på svak varme i 1,5 time, men pass på å røre innimellom og snu på lammeskankene så de blir dekket av sausen.
- Ha i muskat og kok i 30 minutter til. Nå er lammeskanken helt mør og sausen skal ha blitt tykk. Hvis du synes den er for tynn, kan du ta i litt maizennajevner og koke den i 1 minutt. Ha i sitronsaften og rør godt.
Raita:
- 5 dl yoghurt
- 2 knuste, hakkede hvitløk
- 3 ss fersk mynte
- salt og pepper
- 2 ts cumin
- evnt kan mynte ertattes med 1/2 agurk uten kjerne delt i små biter og 3 tomater uten frø, delt i små biter
Pyntes med fersk, hakket koriander og serveres med ris, naan og en god salat.