Indiske krydder er så godt! Denne lammegryten passer til både hverdags og til fest.
Denne retten heter Karahi Gosht på Indisk. Nøkkelen til suksessen, er å ikke tilsette vann, men la tomatene og løken gi fra seg væske til sausen. Denne retten er langtidskokt i masse krydder, inkludert svarte spisskummen frø, tomater og fersk chili, noe som gir veldig god kraft i sausen. Pyntes med fersk koriander, skiver av fersk ingefær og litt hakket grønn chili. Server gjerne ris og naan brød til.
4 personer Forberedelse: 20 min Koketid: 2t +
Dette trenger du:
- 1 kg lammekjøtt delt i terninger. Gjerne lammelår som du bener ut.
- 5 hvitløksbåter
- like mye fersk ingefær
- litt olje
- 4 ss olje
- 500g tomater, skjært i tynne skiver
- 200g løk, skjært i tynne skiver
- 0,5 ts chilipulver
- 1 ts paprikapulver
- Salt etter smak
- 2 ss gresk yoghurt eller yoghurt naturell
- 2 ts korianderpulver
- 0,5 ts gurkemeie
- 1 ts spisskummenfrø, knust i morter
- 0,5 ts svarte pepperkorn, knust i morter
- 0,25 ts garam masala
- 2 grønne chili, delt langsover (kan sløyfes)
- 1 ss koriander, hakket
- 1 ss mynteblader, hakket
- litt fersk ingefær, skivet til pynt
- Hakk hvitløk og ingefær fint. Mos den i stavmikser sammen med litt olje.
- Del opp lammekjøttet, legg det i en bolle og bland dette med hvitløk/ingefær.
- La dette stå minst 1t på kjøkkenbenken, eller over natten i kjøleskap
- Del opp tomatene og løken. Sett dette til side.
- Finn fram alle de andre ingrediensene.
- Kjør pepper og karve i morter.
Sausen:
- Varm opp oljen i en teflonbelagt kjele til medium varme.
- Stek lammekjøttet i 5-6 minutter eller til det har fått litt farge.
- Tilsett tomatene og stek videre i 8 min. tomatene vil da koke noe sammen
- Tilsett løken, chilipulver og paprikapulver og stek videre i 3 min.
- Smak til med evnt mer chili og paprikapulver OG salt.
- Skru ned varmen og la det koke videre i 30 min. men du rører av og til.
- Ha yoghurt i en bolle og tilsett korianderpulver, gurkemeie, karve og sort pepper.
- Tilsett yoghurtblandingen i gryta og kok videre i 45 min. La lokket være halvveis på. rør av og til.
- Når det er ferdig kokt, slår du av varmen og mens det fremdeles er varmt, men ikke koker, tilsetter du koriander, ingefær, mynte og garam masala og rører godt.
- Pynt med hakket koriander, skivet ingefær og skivet grønn chili.
Naanbrød med hvitløk og koriander (8 brød)
- 30g gjær
- 2 dl vann
- 1 dl yoghurt
- 1 egg
- 100 g smeltet smør
- 2 ts salt
- 1 ss sukker
- 1 ts bakepulver
- 600 g hvetemel
Vann og yoghurt varmes til 37 grader. Tilsett tørrgjær og rør dette ut i væsken. Bland deretter inn de andre ingrediensene og hev deigen i 1 t. Press ut til 8 flate, ovale brød. Helst med rulle. Pensle med fyll. Stekes på 250 g øverste rille i ca 6-9 min. Følg med.
Korianderfyll:
- 30 g usaltet smør (smeltes)
- 60 g yoghurt
- 1/5 kinesisk hvitløk
- Fersk koriander
- Salt og pepper
Raita:
- 5 dl yoghurt
- 2 knuste, hakkede hvitløk
- 3 ss fersk mynte
- salt og pepper
- 2 ts cumin
evnt kan mynte ertattes med 1/2 agurk uten kjerne delt i små biter og 3 tomater uten frø, delt i små biter.
Skulle du få rester, kan du bare fryse det ned.