Langtidskokt lam med hvitløk, tomater og Garam Masala

Indiske krydder er så godt! Denne lammegryten passer til både hverdags og til fest.

Denne retten heter Karahi Gosht på Indisk. Nøkkelen til suksessen, er å ikke tilsette vann, men la tomatene og løken gi fra seg væske til sausen. Denne retten er langtidskokt i masse krydder, inkludert svarte spisskummen frø, tomater og fersk chili, noe som gir veldig god kraft i sausen. Pyntes med fersk koriander, skiver av fersk ingefær og litt hakket grønn chili. Server gjerne ris og naan brød til.

4 personer Forberedelse: 20 min Koketid: 2t +

Dette trenger du:

  • 1 kg lammekjøtt delt i terninger. Gjerne lammelår som du bener ut.
  • 5 hvitløksbåter
  • like mye fersk ingefær
  • litt olje

 

  • 4 ss olje
  • 500g tomater, skjært i tynne skiver
  • 200g løk, skjært i tynne skiver
  • 0,5 ts chilipulver
  • 1 ts paprikapulver
  • Salt etter smak

 

  • 2 ss gresk yoghurt eller yoghurt naturell
  • 2 ts korianderpulver
  • 0,5 ts gurkemeie
  • 1 ts spisskummenfrø, knust i morter
  • 0,5 ts svarte pepperkorn, knust i morter
  • 0,25 ts garam masala

 

  • 2 grønne chili, delt langsover (kan sløyfes)
  • 1 ss koriander, hakket
  • 1 ss mynteblader, hakket
  • litt fersk ingefær, skivet til pynt

 

  1. Hakk hvitløk og ingefær fint. Mos den i stavmikser sammen med litt olje.
  2. Del opp lammekjøttet, legg det i en bolle og bland dette med hvitløk/ingefær.
  3. La dette stå minst 1t på kjøkkenbenken, eller over natten i kjøleskap
  4. Del opp tomatene og løken. Sett dette til side.
  5. Finn fram alle de andre ingrediensene.
  6. Kjør pepper og karve i morter.

Sausen:

  1. Varm opp oljen i en teflonbelagt kjele til medium varme.
  2. Stek lammekjøttet i 5-6 minutter eller til det har fått litt farge.
  3. Tilsett tomatene og stek videre i 8 min. tomatene vil da koke noe sammen
  4. Tilsett løken, chilipulver og paprikapulver og stek videre i 3 min.
  5. Smak til med evnt mer chili og paprikapulver OG salt.
  6. Skru ned varmen og la det koke videre i 30 min. men du rører av og til.
  7. Ha yoghurt i en bolle og tilsett korianderpulver, gurkemeie, karve og sort pepper.
  8. Tilsett yoghurtblandingen i gryta og kok videre i 45 min. La lokket være halvveis på. rør av og til.
  9. Når det er ferdig kokt, slår du av varmen og mens det fremdeles er varmt, men ikke koker, tilsetter du koriander, ingefær, mynte og garam masala og rører godt.
  10. Pynt med hakket koriander, skivet ingefær og skivet grønn chili.

Naanbrød med hvitløk og koriander (8 brød)

  • 30g gjær
  • 2 dl vann
  • 1 dl yoghurt
  • 1 egg
  • 100 g smeltet smør
  • 2 ts salt
  • 1 ss sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 600 g hvetemel

Vann og yoghurt varmes til 37 grader. Tilsett tørrgjær og rør dette ut i væsken. Bland deretter inn de andre ingrediensene og hev deigen i 1 t. Press ut til 8 flate, ovale brød. Helst med rulle. Pensle med fyll. Stekes på 250 g øverste rille i ca 6-9 min. Følg med.

Korianderfyll:

  • 30 g usaltet smør (smeltes)
  • 60 g yoghurt
  • 1/5 kinesisk hvitløk
  • Fersk koriander
  • Salt og pepper

Raita:

  • 5 dl yoghurt
  • 2 knuste, hakkede hvitløk
  • 3 ss fersk mynte
  • salt og pepper
  • 2 ts cumin

evnt kan mynte ertattes med 1/2 agurk uten kjerne delt i små biter og 3 tomater uten frø, delt i små biter.

Skulle du få rester, kan du bare fryse det ned.

Add Comment