3 personer Forberedelse: 15 min Steketid: 100 min
Römertopf er en leirgryte med lokk. På 1980- og 90 tallet var dette en populær måte å lage middagen på. Formen er emaljert på innsiden, men utsiden er ubehandlet. Lokket er også ubehandlet. Derfor var, og er det viktig å legge hele leirgryten i kaldt vann i 15 min. Akkurat den tiden det tar å skjære opp grønnsakene og gjøre klar kyllingen 🙂
Det er også viktig at du setter inn leirgryten i kald ovn.
Du vil oppleve at kyllingen blir veldig mør når man steker i en slik leirgryte.
Har du ikke leirgryte, kan du bruke en ildfast form og dekke den helt med aluminiumsfolie før du setter den i stekeovnen. Det er da viktig at denne er helt tett.
Hvis du vil se andre oppskrifter med kylling klikke her.
Ingredienser:
- 1 hel kylling, ca 1300-1500g
- salt og pepper for krydring
- 2 gulrøtter, kuttet i skiver på 1 cm
- 1/2 sellerirot, skjært i terninger
- 1 løk, finhakket
- 4 store fedd hvitløk, finhakket
- 0,5 purre, i skiver
- 1 rød paprika, grovhakket
- 2 dl fløte, helst kremfløte
- 1 stk kyllingbuljong
- 1 ts svart pepper
- noen klatter meierismør på toppen
Slik gjør du:
- Sett leirgryten i kaldt vann i 15 minutter.
- Del opp grønnsakene og bland dette godt sammen med krydderne.
- Salte og pepre kyllingen på alle sider.
- Fyll leirgryten halvveis opp med grønnsaker og legg kyllingen oppi.
- Fyll på med resten av grønnsakene rundt kyllingen.
- Bland fløte og buljong og hell dette over grønnsakene i leirgryten.
- Legg noen smørklatter oppå skinnet.
- Sett på lokket og sett inn i kald ovn. Stekes på 210 grader midt i ovnen i 1 time og 40 minutter.
Da er alt ferdig og du har kylling, grønnsaker og saus i ett 🙂
Enjoy!
Hei,
Sikkert et dumt spørsmål, men skal kyllingbuljongen blandes ut i vann først slik at det blir 5 dl buljong + 2 dl fløte?
Vennlig hilsen Maren
Hei Maren,
nei, du skal bruke en terning kyllingbuljong. Denne kan du bare smuldre opp og blande i fløten før du heller fløten over grønnsakene.
Ikke mer en 2 dl væske?
Hei,
Nei, du trenger ikke mer en 2dl fløte. Når du har lokk på når du steker, vil kyllingen også tilføre kraft og det blir nok væske for grønnsakene.
Steketiden avhenger antagelig av størrelsen på kyllingen. Hvor stor kylling er denne oppskriften beregnet på?
Hei Martha,
her har jeg brukt en kylling på ca 1,4 kg
Ser ut som en super oppskrift, skal prøves idag! Bare et spm… Er det 4 hvitløk eller mener du 4 fedd?
Hei,
det er så klart 4 fedd jeg mener. Endrer i oppskrift.
Hei, Fantastisk godt ble dette, takk for at du delte. En kommentar, du skriver i selve oppskriften at gryten skal stå midt i ovnen, men under det ene bildet, har du skrevet at den skal stå nederst i ovnen. Jeg satt min midt i ovnen og flyttet den helt øverst helt mot slutten, uten lokk, for å skjerpe skinnet på kyllingen. Anbefales for de som liker sprøstekt kyllingskinn 🙂
Hei,
så hygglig at du likte oppskriften. Takk for gode tilbakemeldinger.
Ble kjempegod, tusen takk!
Hei,
bare hyggelig! Dette er en favoritt her også.
Ser ut som du har store smørkladder på kyllingen, men det står ikke noe sted?
Hei Solveig,
ja, det stemmer. Takk for at du sier i fra. Det er lagt inn i oppskriften nå.