Godt gammeldags helkornbrød

Dette er et alternativ til den lyse loffen. Det å ha hvetekorn i deigen, gjør den litt grovere.

Noe av det viktigste å huske på når man skal lage gjærbakst, er å la deigen elte lenge nok i kjøkkenmaskinen. Da frigjøres glutenet i melet og deigen blir veldig lett å jobbe med. Det er også VELDIG viktig å la gjæren få gjøre jobben sin – altså la deigen både forheve og etterheve godt nok. Da blir resultatet alltid perfekt. Garantert.

Denne deigen vil IKKE sette seg fast i benken når du knar den. Det er en lett deig å jobbe med.

Elting: 15 minHevetid: 2 x 40 min  Steketid: 30 min

Dette trenger du:

  • 1 pakke tørrgjær eller 50 g fersk gjær
  • 5 dl vann
  • 2 dl hvetekorn
  • ca 750g g hvetemel
  • 4 ts salt
  • 150 g smør
  • egg/melk til pensling

Slik gjør du:

  1. Mål opp hvetekornene og skyll de godt i vann. Gjerne i målebegeret for da flyter skall og småbiter opp.
  2. Kok opp vann og hvetekorn. Når det koker ordentlig, tar du kjelen vekk fra plata.
  3. Hell det i bollen til kjøkkenmaskinen. Vent til blandingen er rundt 30 grader.
  4. Når blandingen er avkjølt nok, tilsetter du gjær.
  5. Bland dette sammen.
  6. Tilsett hvetemel og salt.
  7. Elt dette sammen på svak omrøring i maskin i ca 5 min
  8. Tilsett smøret og elt videre i 5 min
  9. Øk hastigheten noe og elt i 5 min til.
  10. Legg plastfolie over bollen og hev til dobbelt størrelse

    Før heving

    Etter heving

Jeg har god erfaring med å heve deig i ovnen. Sett ovnen på 30-40 grader (IKKE høyere enn dette!) og sett bollen rett inn på nederst rille. Det blir en skikkelig godt hevet deig på 40 min.

Etterheving og steking:

  1. Hvelv deigen ut på bordet og kna ut luften.
  2. Del deigen i 2 like deler og form dem til brød og sett i hver sin brødform.
  3. Legg kjøkkenhåndkle over og la etterheve på et lunt sted ELLER i ovnen igjen i ca 30-40 min.

Klar til heving igjen

  1. Pensle evnt med pisket egg/melk.
  2. Stekes på 225 gader i 30 min.
  3. Hvelv de ut av formene og avkjøl på rist.

    Her ser du de hele hvetekornene

 

Add Comment