Dette er et alternativ til den lyse loffen. Det å ha hvetekorn i deigen, gjør den litt grovere.
Noe av det viktigste å huske på når man skal lage gjærbakst, er å la deigen elte lenge nok i kjøkkenmaskinen. Da frigjøres glutenet i melet og deigen blir veldig lett å jobbe med. Det er også VELDIG viktig å la gjæren få gjøre jobben sin – altså la deigen både forheve og etterheve godt nok. Da blir resultatet alltid perfekt. Garantert.
Denne deigen vil IKKE sette seg fast i benken når du knar den. Det er en lett deig å jobbe med.
Elting: 15 minHevetid: 2 x 40 min Steketid: 30 min
Dette trenger du:
- 1 pakke tørrgjær eller 50 g fersk gjær
- 5 dl vann
- 2 dl hvetekorn
- ca 750g g hvetemel
- 4 ts salt
- 150 g smør
- egg/melk til pensling
Slik gjør du:
- Mål opp hvetekornene og skyll de godt i vann. Gjerne i målebegeret for da flyter skall og småbiter opp.
- Kok opp vann og hvetekorn. Når det koker ordentlig, tar du kjelen vekk fra plata.
- Hell det i bollen til kjøkkenmaskinen. Vent til blandingen er rundt 30 grader.
- Når blandingen er avkjølt nok, tilsetter du gjær.
- Bland dette sammen.
- Tilsett hvetemel og salt.
- Elt dette sammen på svak omrøring i maskin i ca 5 min
- Tilsett smøret og elt videre i 5 min
- Øk hastigheten noe og elt i 5 min til.
- Legg plastfolie over bollen og hev til dobbelt størrelse
Jeg har god erfaring med å heve deig i ovnen. Sett ovnen på 30-40 grader (IKKE høyere enn dette!) og sett bollen rett inn på nederst rille. Det blir en skikkelig godt hevet deig på 40 min.
Etterheving og steking:
- Hvelv deigen ut på bordet og kna ut luften.
- Del deigen i 2 like deler og form dem til brød og sett i hver sin brødform.
- Legg kjøkkenhåndkle over og la etterheve på et lunt sted ELLER i ovnen igjen i ca 30-40 min.
- Pensle evnt med pisket egg/melk.
- Stekes på 225 gader i 30 min.
- Hvelv de ut av formene og avkjøl på rist.