Elting: 15 minHevetid: 2 x 40 min Steketid: 30 min
Denne loffen er bare SÅ god. Den blir sprø i skorpen og har en kjempegod smak. Den passer utmerket til f eks spekemat, eggerøre og laks. Eller til reker en fin sommerdag. Jeg laget denne her om dagen og hadde spekemat til. Det var faktisk vanskelig å slutte å spise, så god var loffen. Det er så morsomt å lage noe som blir så perfekt.
Noe av det viktigste å huske på når man skal lage gjærbakst, er å la deigen elte lenge nok i kjøkkenmaskinen. Da frigjøres glutenet i melet og deigen blir veldig lett å jobbe med. Det er også VELDIG viktig å la gjæren få gjøre jobben sin – altså la deigen både forheve og etterheve godt nok. Da blir resultatet alltid perfekt. Garantert.
Dette trenger du:
- 1 pakke tørrgjær eller 50 g fersk gjær
- 5 dl lunkent vann
- ca 900 g hvetemel
- 4 ts salt
- 150 g smør
- egg/melk til pensling
- evnt valmuefrø eller sesamfrø til pynt
Slik gjør du:
- Bland gjær og vann.
- Tilsett hvetemel og salt.
- Elt dette sammen på svak omrøring i maskin i ca 5 min
- Tilsett smøret og elt videre i 5 min
- Øk hastigheten noe og elt i 5 min til.
- Legg plastfolie over bollen og hev til dobbelt størrelse
Jeg har god erfaring med å heve deig i ovnen. Sett ovnen på 30-40 grader (IKKE høyere enn dette!) og sett bollen rett inn på nederst rille. Det blir en skikkelig godt hevet deig på 40 min.
Etterheving og steking:
- Hvelv deigen ut på bordet og kna ut luften.
- Del deigen i 2 like deler og form dem til brød og sett i hver sin brødform.
- Legg plastfolie over og la etterheve på et lunt sted ELLER i ovnen igjen i ca 30-40 min.
- Pensle evnt med pisket egg/melk og strø på f eks valmuefrø, sesamfrø eller liknende om du liker det 🙂
- Stekes nest nederste rille på 225 gader i 30-40 min.
- Hvelv de ut av formene og avkjøl på rist.
No Responses