Lutefisk med ertestuing og bacon

4 personer Erter: ligge i vann over natten Koketid: 1 time Utvanning: 1 time Steketid: 40-45 min.

Man beregner 500g lutefisk pr person.

Lutefisk hører høsten til. Fra Oktober til slutten av Januar kan du få kjøpt lutefisk i butikken.
Lutefisk er en gammel tradisjon her i Norge. Det blir også spist lutefisk i Sverige og Finnland, samt i USA, der Skandinavere utvandret.

Det finnes flere måte å tilberede lutefisk på. Like du at den er dissende, tar du på salt og setter den i ovnen direkte. Dette er ikke min måte å gjøre det på…
Når jeg lager lutefisk sørger jeg for at utvanningen er god, slik at fisken man spiser er fast og flaker seg.

Jeg lager ertestuingen av grønne, tørkede erter. Da er det viktig å legge disse i vann over natten før man koker dem.
Baconterningene steker jeg i en kjele med rapolje.

Mitt tilbehør til lutefisk er kokte poteter, ertestuing, baconterninger og dijon sennep.

Server gjerne på forvarmet tallerken. Sett de i ovnen på en rist under lutefisken 15 min før alt er ferdig.

Husk å legge ertene i vann kvelden i forveien. 

Dette treger du:

Lutefisk:

  • 2 kg lutefisk, delt i 5-6 cm biter
  • 1-2 dl grovsalt
  • litt grovkvernet pepper

Bacon:

  • 300g baconterninger
  • 2 dl rapsolje
  1. Ha alt i en kjele og «stek» det til du blir fornøyd med konsistensen. Den skal være litt sprø. Tar gjerne minimum 20 min.

Ertestuing:

  • 300 g tørkede erter
  • ca 4-5 dl vann
  • 2 ss smør
  • 1 ts svart pepper
  • salt
  • muskat

Mandelpoteter:

  • 2-3 poteter pr person

Slik gjør du:

  1. Ha potetene i en kjele og dekk de men vann. Ha i salt. Kok opp og la koke ca 15 min. Kjenn etter med en kniv. Hell av vannet når de er ferdige.

Ertestuing:

  1. Legg ertene i rikelig med kaldt vann sammen med 2ts salt over natten.
  2. Når du skal koke ertene, hell av vannet og tilsett nytt vann. (4-5dl)

    Ertestuing

    Klar for koking

  3. Kok opp ertene, skru ned så de bare småkoker og kok i ca 1,5 time. Følg med under veis. Tilsett litt mer vann om det blir for lite, er det for mye vann når de er kokt ferdig, kan du helle noe av.
  4. Tilsett smør og rør ertene til riktig konsistens. Du kan også mose ertene enten med potetmoser eller stavmikser. Det kommer an på hvilken konsistens du vil ha.
  5. Smak til med salt, pepper og muskat. Erte stuingen kan holdes varm på laveste temperatur på plata til den skal serveres. Ha på lokk.

Utvanning av lutefisk:

  1. Legg lutefisken i en ildfast form eller i den dype formen til ovnen. Det kan være lurt å kle ovnsformen med aluminiumspapir for å slippe mye oppvask.
  2. Strø på med rikelig med grovt salt og la den ligge og trekke ut vann 1 times tid.

    Strø på rikelig med salt

  3. Ta lutefisken ut av formen og hell ut vannet. Skyll bitene før du legger de tilbake i formen.

    Se så mye vann

Steking av lutefisk i ovnen:

  1. Det er ikke sikkert du trenger å legge på mer salt på fisken. Test om den er salt nok ved å smake på fingeren. Salte evnt med fint havsalt og pepre med grov pepper. Ha på aluminiumsfolie.

    Klar for ovnen

  2. Stek på 200 grader i 40-45 minutter.
  3. Sjekk fisken mot slutten og ta den akkurat når den falker seg.

Server gjerne på forvarme tallerkner.

 

Add Comment