Oksehale ragu

4-5 personer koketid: 4-5 timer (men gjerne 10-12)

Oksehale fra ku/okse høres kanskje litt ekkelt ut, men blir det tilberedt riktig, er det ikke noe som er bedre i en ragu. I utgangspunktet er kjøttet på oksehalen skikkelig seigt, men med lang trekke/koketid, vil det bli skikkelig saftig.

Du finner oftest oskehaler i frysedisken, men noen ganger kan du være heldig å finne de ferske i kjøttdisken i butikken også.

Det er enkelt å lage ragu. Man steker kjøttet på alle sider og legger det i en kjele med grønnsaker og heller på vann. Koker opp og setter inn i forvarmet ovn. Det er viktig at du velger en kjele som tåler å stå i ovnen.

For å sjekke om kjøttet er mørt, tester du de minste stykkene med kjøtt. Disse er alltid seigere enn de store fordi de ikke blir brukt så mye når oksen bruker halen.

I ovnen vil den godgjøre seg i 4-5 timer og få masse smak. Hvis du har tid, blir den enda bedre om den får stå leeeenge 🙂

Beregn ca 500g oksehale pr person. Denne er til 4-5 personer.

Dette trenger du:

Ragu:

  • ca 2kg oksehaler
  • 2-3 ts salt og 2 ts pepper (på oksehalene)
  • olje
  • 2 løk
  • 5 hvitløk
  • 4 gulrøtter
  • 500g sellerirot
  • 1 pastinakk
  • 1 persillerot
  • 1 purre, det grønne
  • 2 laubærblad
  • 3-4 kvaster timian
  • 3ts svart pepper (på grønnsakene)
  • 3dl rødvin
  • 5dl kraft (buljong og vann)
  • vann

Potetstappe:

  • 600g mandlepoteter, eller andre poteter som er melne
  • vann til koking
  • s2ssmør
  • 1dl fløte
  • 2ts salt
  • 1ts pepper

Slik gjør du:

  1. Salt oksehalene og la de ligge mens du forbereder grønnsakene.
  2. Skrell og skjær opp alle grønnsakene i 1-2 cm biter. Rens og knus hvitløken med bladet på kniven og skjær i skiver.
  3. Tørk av saltet med et kjøkkenpapir og pepre oksehalene.
  4. Finn frem en stor kjele som tåler å stå i ovnen. Stek oksehalene i olje så de får skorpe på alle sider. Stek i porsjoner så det ikke blir for mye i gryta.
  5. Ta de ut og la de hvile på en tallerken.
  6. Sett ovnen på 150 grader.
  7. Ha alle grønnsakene i kjelen og stek disse til de blir glaserte. Krydre dem med pepper.
  8. Legg oksehalene tilbake i kjelen. Flytt grønnsakene litt til side så oksehalene kommer godt ned i kjelen.
  9. Ha på rødvin, kraft, laubærblad og timian. Etterfyll med vann til det dekker oksehalene.
  10. Kok opp og skum av skummet som danner seg på toppen.
  11. Ha på lokk og sett hele gryten inn på nederste rille i ovnen på 150 grader. La den stå og godgjøre seg i 4-5 timer. Test om kjøttet er mørt ved å teste de minste bitene. De skal slippe benet lett.
  12. Når kjøttet er kokt helt mørt, tar du kjelen ut av ovnen og legger oksehalene opp på en tallerken.
  13. Rensk kjøttet av bena.
  14. Hvis du synes det er for mye kraft: Sil grønnsakene fra kraften, men ta vare på dem. Kok ned kraften til du har en litt tykkere konsistens. Ha kjøtt og grønnsaker tilbake i kjelen.
  15. Eller: Ha kjøttet tilbake i kjelen, kok opp, og server med potetstappe.

Potetstappe:

  1. Kok opp mandelpotetene i usaltet vann og kok til de er møre. Sil av vannet, men spar på 2 dl for å spe på stappen til slutt.
  2. Tilsett smør og fløte mens du moser potetene. Ønsker du en fin konsistens på stappen, kan du bruke stavmikser. Jeg liker ofte at den er litt rustikk, så jeg bruker en potetstapper.
  3. Krydre med salt og pepper. Ha i litt av kokevannet for å få en god konsistens.

Velbekomme!

Add Comment