Oksehalesuppe med høstens grønnsaker

4 personer Forberedelse/koking: 4-5timer  Suppen: 30 minutter

Oksehale er undervurdert kjøtt. Når man lager suppe, bruker de fleste høyrygg eller bog, som er et ganske grovt kjøtt, selv om man har kokt det mørt.

Men la oss nå fokusere på oksehalen! Hvis disse får koke lenge gir de god kraft, og vil du bli overrasket over hvor mørt kjøtt det egentlig er mulig å få ut av disse. Det simpelthen smelter på tunga!

Oksehaler ligger ofte i poser i frysedisken. Da må de tas ut 1-2 dager i forveien og tines i kjøleskapet. Du kan også tine dem på kjøkkenbenken, da tar det 6-8 timer. Da bør de kokes med en gang.

I kjøttdisken i Sverige får du ferske oksehaler.

Oksehalesuppe blir ikke spicy selv om det er chili i den. Den blir bare ikke så søt.

Her er oppskrift på oksehaleragu.

Dette trenger du:

Del 1  Koking av oksehaler og laging av kraft: ca 4-5t
  • ca 2 kg oksehaler
  • 1 hel hvitløk
  • 1 grønn chili
  • 1 rød chili
  • 2-3 stilker stangselleri
  • 300g kålrot
  • 2 gulrøtter
  • 300g sellerirot
  • 1 stk persillerot
  • 1ts hel pepper
  • vann

Slik gjør du:

  1. Del opp alle grønnsakene i grove biter. Splitt chilien og del hvitløken på midten.
  2. Ha alt i en gryte og fyll på vann til det dekker oksehalene. Kok opp og skum av ved jevne mellomrom den første timen. Kok totalt i 4-5 timer. Denne kan koke enda lenger også. Kjøttet blir bare mørere.

    oksehalesuppe

    Klart til mange timer koking

  3. Sil kraften over i en annen kjele. Kast grønnsakene. Avkjøl kjøttet før du renser det fritt for ben, fett og sener.

    oksehalesuppe

    Klar for neste steg

Del 2  Lage selve suppen:

Dette trenger du:

  • 5 poteter, kokefaste
  • 3 gulrøtter
  • 350g sellerirot
  • 1 stk perillerot
  • 300g kålrot
  • 0,5 stk purre, stor
  • 1 stk blomkål
  • 1 terning grønnsaksbuljong
  • 2 terminger oksebuljong
  • 1-2ts salt
  • 0,5-1 ts pepper

Slik gjør du:

  1. Skrell og kutt opp gulrøtter, poteter, kålrot, persillerot og sellerirot i terninger. Ha disse i gryten. Kok opp og la koke under lokk i 10 minutter.
  2. Del opp blomkål i små blomster, skjær purren i fine skiver. Tilsett disse sammen med kjøttet kok videre i ca 5 minutter.
  3. Smak på en grønnsak om den er ferdig kokt. Smak til med evnt mer pepper og salt.oksehalesuppe oksehalesuppe

 

Add Comment