Ostekake med lime og bringebær-gelelokk

Ostekake

26-28 cm form ca 12 personer

Ostekake finnes i så mange variasjoner. Jeg har hatt en jeg har brukt i alle år og i det siste har jeg eksperimentert litt med denne for å komme frem til en som alle liker.

Kjeksen er viktig her, da det er denne som skal lage bunnen på ostekaken. Jeg har kommet fram til at digestive er den beste. Jeg bruker da en hel pakke.

I og med at det er gelélokk på ostekaken, noe som gjør den ekstra søt, har jeg tatt i litt skall og saft av sitron eller lime. Dette gjør kaken friskere UTEN at den mister søtsmaken.

Det er viktig at osten er romtemperert. Da blander den seg lettere ut med rømme og melis. Ikke ta av ringen rundt kaken før etter at gelélokket er stivnet. Hvis du tar det av før du legger på gelélokket, kan den flytende geléen renne imellom kanten på kaken og ringen. Det blir bare gris 🙂

Dette trenger du:

Bunn:

  • 225 g søt havrekjeks (f.eks. 3/4 pk Bixit)
  • 125 g smør

Fyll:

  • 1 pk sitrongelépulver
  • 2,5 dl kokende vann
  • 3 dl lettrømme
  • 2 pk ananas-mandarinost
  • 2ts lime-eller sitronsaft
  • 1ts skall av lime eller sitron
  • 100 g melis
  • 1 ts vaniljesukker
  • 3 dl kremfløte

Pynt:

  • 1 pk bringebærgelépulver
  • 2,5 dl kokende vann
  • 1 pk ferske bringebær

Slik gjør du:

  1. Buk en 26 eller 28cm form. Kle den i bunnen med bakepapir. Hvis du bruker form med serveringsfat under, trenger du ikke kle den. Det kan være lurt å bruke formbånd på innsiden av formen så det blir lettere å løsne kantene rundt før den skal serveres. Det blir også en finere kant rundt med dette.
  2. Smelt smøret i en stekepanne og ha i den knuste kjeksen. Bland dette godt sammen. Fordel i bunnen av formen med en slikkepott og sett dette kaldt så bunnen stivner.
  3. Kok opp vann og mål opp 2,5dl. Ha i sitrongelépulveret og rør til pulveret har smeltet. La det avkjøle til romtemperatur, men rør gjerne i den noen ganger, da geleen har lett for å legge seg i bunn om den ikke er helt utrørt i vannet. Vil du avkjøle fort, kan du sette bollen med gelè i kaldt vann. Husk på å røre så pulveret ikke legger seg i bunn.
  4. Mens dette avkjøles, har du rømme, ost, limesaft, skall, melis og vaniljepulver i kjøkkenmaskinen og rører dette luftig med vispen. Sørg for at det ikke er noen klumper i den.
  5. Tilsett geleen og bland forsiktig.
  6. Pisk fløten til krem i en annen bolle. Bland denne forsiktig inn i oste/gelémassen. Sørg for at det har blandet seg godt.
  7. Om du bruker bånd, har du dette på innsiden av formen. Fordel alt i formen og sett kjølig i 3 timer. Det er viktig at ostefromasjen er helt stiv før du legger på gelelokket.
  8. Ta den så frem for å pynte den: fordel bærene utover. Kok opp vann og bland geleen godt ut. Avkjøl til romtemperatur før du heller den forsiktig over kaken. (du kan sette den i kaldt vannbad for at den fortere skal bli kald) Sett kaken kjølig igjen.

ostekake

Add Comment