5 personerVannes ut 12-24t Koketid: 5-6t
Her i familien lager vi alltid pinnekjøttet selv. Vi salter, tørker og røyker det.
Vår erfaring er at 500g / person ofte ikke er nok, spesielt om pinnekjøttet er godt og mørt. For å få et mørt pinnekjøtt, pleier jeg å la det småkoke/trekke mye lenger enn det står i mange oppskrifter. Sist jeg laget, la jeg det i vann dagen i forveien, helte ut vannet, skylte kjelen og la en rist i bunnen. La pinnekjøttet over risten og fylte på vann til kanten av risten. Kokte dette opp og skrudde ned varmen så det bare så vidt putret.
Pinnekjøttet sto og godgjorde seg i 5-6 timer. Da var det veldig mørt. Da det var tid for servering, ble grillen i ovnen satt på og jeg grillet pinnekjøttet i 5 min så det fikk litt skorpe. Vi var 4 personer på godt over 3 kg pinnekjøtt og det ble vel igjen 500g 🙂
Du kan bytte ut rist i bunnen på kjelen med mandelpoteter. Da bruker du disse når du serverer. Det er kjempe godt.
Ta vare på kraften i kjelen! Det fine med litt rester, er at du kan lage ertesuppe av restene. Rens kjøttet fra benet.
Dette trenger du:
Pinnekjøtt og pølser:
- 500-650g pinnekjøtt pr person
- vann til koking
- 1 pakke julepølse
- 1 pakke vossakorv
Kålrotstappe:
- 3 kg kålrot
- lettsaltet vann til koking
- 50g smør
- 0,5dl fløte
- 1ts salt
- 1ts pepper
- litt sky fra pinnekjøttet
Surkål:
- 1,5kg hodekål
- 2 epler
- 1-2ts salt
- vann til koking
- 1ts karve
- 2-3ts 7% eddik, evnt eplecidereddik
- 2ts pepper
Koking av poteter:
- 2 stk mandelpoteter til hver
- lettsaltet vann
Slik gjør du:
- Begynn dagen i forveien: Legg pinnekjøttet i kaldt vann og la det ligge i 12-24 timer. Hell av vannet, skyll kjelen og ha enten en rist ELLER skrelte mandelpoteter i bunnen av kjelen. Hell på vann opp til kanten av risten/toppen av potetene og legg pinnekjøttet over. Start med de bitene med mest kjøtt.
- Kok dette raskt opp og skru ned varmen slik at det akkurat så vidt bobler. La det koke slik i 5-6 timer.
- Før servering kan du sette ovnen på grill 300 grader. Dekk en langpanne med aluminiumsfolie og ha i pinnekjøttet og pølser delt i passe stykker,. Krisp disse i 5-8 min under grillen.
Kålrotstappe:
- Skrell kålroten så du ikke har noe av det harde skinnet på. Del den opp i små terninger og ha den i en kjele.
- Fyll på vann så det dekker, tilsett 2-3ts salt.
- Kok til det er mørt, tar gjerne 30-40 min. Hell av vannet og tilsett smør og fløte. Mos den til ønsket konsistens. Med stavmikser blir den finere enn om du bruker en stamper.
- Smak til med salt, pepper og litt kraft fra pinnekjøttet.
Surkål:
- Del kålen opp i strimler. Dette kan gjøres ved å dele den i 2 og skjære tynne stimler med en god kniv. ELLER du kan bruke en mandolin, noe som gå mye fortere. Riv eplene på rivjern på den groveste delen.
- Legg kålen lagvis med salt, pepper og karve i en kjele. Ha på eddik, pinnekjøttkraft og vann.
- La alt trekke i 45-50 minutter.