Pinnekjøtt med kålrotstappe og surkål

pinnekjøtt med tilbehør5 personerVannes ut 12-24t Koketid: 5-6t

Her i familien lager vi alltid pinnekjøttet selv. Vi salter, tørker og røyker det.

Vår erfaring er at 500g / person ofte ikke er nok, spesielt om pinnekjøttet er godt og mørt. For å få et mørt pinnekjøtt, pleier jeg å la det småkoke/trekke mye lenger enn det står i mange oppskrifter. Sist jeg laget, la jeg det i vann dagen i forveien, helte ut vannet, skylte kjelen og la en rist i bunnen. La pinnekjøttet over risten og fylte på vann til kanten av risten. Kokte dette opp og skrudde ned varmen så det bare så vidt putret.

Pinnekjøttet sto og godgjorde seg i 5-6 timer. Da var det veldig mørt. Da det var tid for servering, ble grillen i ovnen satt på og jeg grillet pinnekjøttet i 5 min så det fikk litt skorpe. Vi var 4 personer på godt over 3 kg pinnekjøtt og det ble vel igjen 500g 🙂

Du kan bytte ut rist i bunnen på kjelen med mandelpoteter. Da bruker du disse når du serverer. Det er kjempe godt.

Ta vare på kraften i kjelen! Det fine med litt rester, er at du kan lage ertesuppe av restene. Rens kjøttet fra benet.

Dette trenger du:

Pinnekjøtt og pølser:
  • 500-650g pinnekjøtt pr person
  • vann til koking
  • 1 pakke julepølse
  • 1 pakke vossakorv
Kålrotstappe:
  • 3 kg kålrot
  • lettsaltet vann til koking
  • 50g smør
  • 0,5dl fløte
  • 1ts salt
  • 1ts pepper
  • litt sky fra pinnekjøttet
Surkål:
  • 1,5kg hodekål
  • 2 epler
  • 1-2ts salt
  • vann til koking
  • 1ts karve
  • 2-3ts 7% eddik, evnt eplecidereddik
  • 2ts pepper
Koking av poteter:
  • 2 stk mandelpoteter til hver
  • lettsaltet vann

Slik gjør du:

  1. Begynn dagen i forveien: Legg pinnekjøttet i kaldt vann og la det ligge i 12-24 timer. Hell av vannet, skyll kjelen og ha enten en rist ELLER skrelte mandelpoteter i bunnen av kjelen. Hell på vann opp til kanten av risten/toppen av potetene og legg pinnekjøttet over. Start med de bitene med mest kjøtt.
  2. Kok dette raskt opp og skru ned varmen slik at det akkurat så vidt bobler. La det koke slik i 5-6 timer.
  3. Før servering kan du sette ovnen på grill 300 grader. Dekk en langpanne med aluminiumsfolie og ha i pinnekjøttet og pølser delt i passe stykker,. Krisp disse i 5-8 min under grillen.
Kålrotstappe:
  1. Skrell kålroten så du ikke har noe av det harde skinnet på. Del den opp i små terninger og ha den i en kjele.
  2. Fyll på vann så det dekker, tilsett 2-3ts salt.
  3. Kok til det er mørt, tar gjerne 30-40 min. Hell av vannet og tilsett smør og fløte. Mos den til ønsket konsistens. Med stavmikser blir den finere enn om du bruker en stamper.
  4. Smak til med salt, pepper og litt kraft fra pinnekjøttet.
Surkål:
  1. Del kålen opp i strimler. Dette kan gjøres ved å dele den i 2 og skjære tynne stimler med en god kniv. ELLER du kan bruke en mandolin, noe som gå mye fortere. Riv eplene på rivjern på den groveste delen.
  2. Legg kålen lagvis med salt, pepper og karve i en kjele. Ha på eddik, pinnekjøttkraft og vann.
  3. La alt trekke i 45-50 minutter.

 

Add Comment