2 personer som hovedrett 4 personer som forrett Tid: ca 1t (inkl koking av sushiris)
Poké betyr faktisk «fersk fisk som er skåret i terninger«.
Poké har sin opprinnelse fra Stillehavet. En enkel, rå rett, hvor fisken ble kuttet i skiver og kun tilsatt litt salt, og pyntet med ristede makadamianøtter og tang. Etter hvert utviklet retten seg og hver familie hadde sin personlig måte å servere den på. Den er fremdeles under utvikling og man kan vel si at det kun er fantasien som stopper deg på hva slags ingredienser du vil bruke.
Her har jeg laget et forslag til en rett. Du kan fint bytte ut noen av ingrediensene med andre ting du liker. Ananas, små asparges, finhakket løk, reker, syltet løk, syltet agurk og annen fisk etc.
NB! Jeg har regnet ca 1t på denne retten, men da vil risen fremdeles være litt varm når du serverer den. Risen kan med fordel kokes på forhånd og settes kjølig om du ønsker en kald rett.
Dette trenger du:
- 300g laks i terninger (2x2cm)
- 125g kokt sushiris
- 2dl vann (til risen)
- 1ss sukker (til risen)
- 1ss risvinseddik (til risen)
- til slutt:
- 1 avokado i skiver
- 1 liten eller 0,5 stor mango i terninger
- 0,5 agurk i terninger
- ca 10 stk sukkererter , skråsnittes
- 0,5 rød paprika
- 1 liten vårløk, snittet
- 4ss edamame erter (fås i frysedisken på bl annet Meny)
- 2ts svarte sesamfrø
- 4ts lodderogn
Marinade til laks:
- 1,5dl soyasaus
- 0,5dl sesamolje
- 3ss limesaft
- 2ts finrevet ingefær
- 2ts finrevet hvitløk
- 1ts finrevet limeskall
- 0,5ts chilipulver
- 1ts finhakket rød chili
Chilimajones:
- 6ss ekte majones (o,5 pose)
- 3ts sriracha chili saus
- 2 ts limesaft
- 1ts dijon sennep
- 2ts finhakket rød chili
Wasabimajones:
- 3ss majones
- 5-6cm wasabi
Slik gjør du:
Sushiris:
- Skyll risen i kaldt vann til vannet er nesten gjennomsiktig. Etter siste skylling, lar du risen stå i kaldt vann i 20 min.
- Sil så av vannet og ha ris og 2dl vann i en kjele. Kok i ca 10 minutter, eller til vannet er fordampet. Sett den til side og la den avkjøles i 10 minutter før du tilsetter eddik/sukker-blandingen. Ønsker du kald ris, setter du den i kjøleskapet eller et annet kjørlig sted til du er klar til å anrette.
Forberedelser og marinering:
- Lag chilimajones , wasabimajones og marinade.
- Del laksebitene i terninger og mariner i marinaden i 20 minutter. Sil av og spar på marinaden. Denne skal brukes til saus.
- Bland chilimajones med 2ts av lodderognen. Bland laksebitene i chilimajonesen.
- Ha ris i en skål og hell litt av marinaden over risen. Legg laksen på toppen. Legg de andre ingrediensene pent rundt laksen.
- Pynt med sesamfrø, lodderogn, vårløk og vårløk på toppen.
- Hvis du ønsker, kan du også ha litt wasabimajones som ekstra smak.