Rakfisk med godt tilbehør – slik vi serverer den hjemme

Rakfisk

4 personerTotal tid: ca 45 minutter (koking av poteter)

Rakfisk er i hovedsak fermentert fisk. I Norge lages den for det meste av ferskvanns ørret eller røye, som tilberedes til rakørret. Det finnes varianter av denne både i Sverige og på Island. I Sverige bruker de sild og lager Surströmning, på Island bruker de hai og lager Hákarl.

Rakfisk er sesongvare. Du får kjøpt den i mange dagligvarebutikker fra begynnelsen av november og til litt over jul. Vanligvis er den da vakuumpakket. Noen selger i løsvekt fra butt også.

Er du veldig glad i rakfisk, kan det lønne seg å ta kontakt med en produsent og bestille en butt eller to. Disse kommer i forskjellige styrkegrader. Mild, lagret eller vellagret. Er du litt skeptisk, kan den mild varianten være grei å starte med. Tilbehøret her kan brukes til å mildne smaken også.

Er du på rakfiskfestivalen hver høst, kan du kjøpe der. Kjører du forbi Valdres, kan du jo stikke innom Noraaker og kjøpe.

Tilbehøret varierer med hva du liker. Noen synes det er godt med mye tilbehør, andre liker smaken av rakfisk så godt at de nesten ikke trenger noe tilbehør.

Noen spiser med lefse og andre foretrekker nykokt, varm mandelpotet med smør på. Jeg har funnet ut at drue-og vårløksalat er et friskt tillegg til rakfisk.

Vil du lese mer om rakfisk, kan du klikke her.

Under har jeg satt opp forslag på hva du kan servere ved siden av rakfisk.

Dette trenger du:

  • 1 stor rakfisk, renset og delt opp
  • 1 rødløk
  • 1 glass lodderogn, (rød, svart eller hvit)
  • rødbeter
  • 1 pakke lefser
  • kokte mandelpoteter (1-2 pr person)
  • 4 kokte egg
  • meierismør
  • rømme, helst seterrømme
  • 1 purre (for de som synes rødløk blir for sterkt)
  • drue-og vårløksalat
  1. Kok mandelpotetene etter anvisning på pakken. Hold de varme etter de er ferdige.
  2. Kok egg i 8 minutter. Hell av vannet og skyll de i kaldt vann. Skrell og del de i båter.
  3. Finhakk løk
  4. Rens rakfisken og anrett på en tallerken.
  5. Lag drue-og vårløksalat
Rakfisk

Drue-og vårløksalat

Drue- og vårløksalat:

  • 250g blå druer
  • 100g vårløk
  • 2dl seterrømme
  • 0,5dl majones
  • 1ts pepper
  1. Rør sammen rømme, majones og pepper. Del druene i 2 på langs, finkutt vårløken (både grønt og hvitt).
  2. Bland det hele sammen. Pynt gjerne med litt druer og vårløk.

 

 

 

Add Comment