Risotto med høstens sopp

5 personer Forberedelse: 10 minutter Total tid: 30-35 minutter

Dette er en grunnoppskrift på en utrolig god risotto. Her kan tilbehøret varieres ut i fra hva du ønsker å spise til. And, kylling, eller bare risottoen, ja for den er god nok til å nytes helt alene, uten noen kjøtt til. Vi pleier å bruke enten kylling confit eller ande confit. Dette kan kjøpes på butikken, tines og stekes i ovnen etter anvisning. ELLER du kan være litt mer avansert og lage denne selv 🙂

Link til confit finner du her.

Risotto kommer fra Nord-Italia, ved Posletta. Der er landet flatt og de dyrker ris der. Risotto brukes som en forrett og brukes som erstatning for pasta. Risotto lages ofte med løk og hvitløk som stekes blankt, før man tilsetter risen og steker denne litt. Så tilfører man kraft og koker risen inn over flere omganger til man har en kremet konsistens. Risen skal ha litt tyggemotstand, al dente. Litt smør/olje og revet parmesan tilsettes så. Risotto har gjerne denne grunnoppskriften, så tilsetter man andre ingredienser alt etter hva man skal ha til. Spinat, sopp, asparges, erter og urter er eksempler på råvarer som man pleier å tilsette.

Om høsten er skogen full av sopp, og da er det godt å bruke denne råvaren i risottoen.

Her kan du finne ut mer om historien til risotto.

Dette trenger du:

Risotto:
  • 300g risottoris
  • 1l kyllingkraft (1 l vann og 2 buljongterminger)
  • 2 dl hvitvin eller eplecider
  • 3-4 sjarlottenløk
  • 4 hvitløk
  • 200g forskjellig sopp (sjampinjong, kantareller, piggsopp etc.)
  • 1 pose babyspinat
  • en god neve revet parmesan
  • 50g usaltet smør
  • sitron
  • litt fersk timian og revet parmesan til pynt

Slik lager du risotto:

  1. Finhakk løk og hvitløk.
  2. Skjær sjampinjonger i skiver. Del opp resten av soppen. Stek dette ferdig og sett til side.
  3. Stek løk og hvitløk i 1 ss smør til mykt.
  4. Tilsett risen og la dette «steke» til risen har blitt blank.
  5. Tilsett soppen og pepper.
  6. Nå skal det gå ca 18 minutter til risen er ferdig.
  7. Tilsett hvitvinen og la den koke helt inn. Rør hele tiden.
  8. Tilsett kraften, litt og litt, og la den koke helt inn mellom hver gang. Husk å røre!
  9. Når risen er ferdig, tilsetter du smør og rører dette helt ut.
  10. Så tilsetter du parmesan og babyspinaten.
  11. Smak gjerne og se om du trenger noe mer salt etc.
  12. Litt sitron i risen gir god friskhet.
  13. Vipps, så er du ferdig.

Add Comment