Smørgåstårta med røkelaks og reker

Smørgåstårta med røkelaks og reker

5 personer Forberedelse: 2 timer Montering: 30 minutter

Smørgåstårta er den perfekte festmaten. Denne kan lages dagen i forveien, og pyntes rett før servering. Perfekt til 17-mai, konfirmasjon, sankthans eller på et koldtbord.

Denne smørgåstårta har 3 lag; reker, laks og avokadokrem. Hvis du ikke kan spise reker, kan du erstatte dette med crabstick og/eller fiskepudding. Da kan det tenkes du må salt fyllet litt mer.

Det lønner seg å måle opp alle ingrediensene først og legge i skåler, da er det enklere å blande somme de forskjellige sausene.

Husk at pepperrotkremen skal pisket med håndmikser til den er blitt helt stiv. Dette gjør du rett før du skal smøre den på, da den ellers blir flytende igjen.

Slik oppbevarer du smart:

Smørgåstårtaen blir aller best om den får stå noen timer i kjøleskapet (helst over natten) før man serverer den.
For å bevare pynten best mulig, kan du sette i noen tannpirkere før du har plastfolie over.
Pynten legges på rett før servering.

Siden det er så mye å huske på her, har jeg laget en handleliste til deg:

Handleliste:

  • 1 formloff
  • 5 egg
  • 500g røket laks
  • 2 bokser à 300g créme fraiche
  • ca 2 kg reker (blir da 600g ferdig skrellet)
  • 1 bunt dill
  • 1 stk pepperrot
  • 2 stk sitron (trenger skallet på begge 2)
  • 1 bunt sitron (om du ikke har i hagen)
  • 1 pakke Mills ekte majones (pose à 160g)
  • dijonsennep
  • 4 avokado eller 2 store
  • 1 pakke med aspargestopper
  • 1 glass rogn

Dette trenger du:

Fyll 1 – Laks og egg:

  • 5 egg
  • 400 g røket laks eller ørret
  • 200g crème fraiche
  • 2 ss sitronskall, revet fint
  • 0,5ts sitronsaft
  • 5ss gressløk, finskjært
  • 0,5-1ts salt (smak til)
  • 1,5ts pepper

Fyll 2: Avokado og sitron

  • 4 avokadoer
  • 3-4ss sitronsaft

Fyll 3: Reker og pepperrot

  • 1,5kg reker, blir ca 600g ferdig renset
  • 1 pose majones
  • 2ss finrevet pepperrot
  • 1 ts dijonsenep
  • 2ss finskjært dill
  • 0,5-1ts salt (smak til)
  • 1ts pepper

Pepperrotskrem:

  • 400 crème fraiche
  • 2ss finrevet pepperrot
  • 2ss finrevet sitronskall
  • 1 ts salt

Syltet rødløk:

  • 0,5dl edikk 7%
  • 1dl sukker
  • 1,5dl vann
  • 2 rødløk

Slik gjør du:

  1. Rens rekene. Totalt 600g. Finhakk 500g og sett kaldt i en bolle. Resten skal brukes til pynt
  2. Kok eggene i 10 minutter. Hell av det kokende vannet og ha på kaldt vann i kjelen til vannet er blitt kaldt. La stå med kaldt vann.
  3. Skjær noen tynne røkelaksskiver (100g). Dette skal brukes til pynt. Skjær resten av fisken (500g) av skinnet. Del den i små biter, legg i en bolle og sett kjølig.
  4. Finriv sitronskall av 2 sitroner, ha i en liten bolle.
  5. Finriv pepperrot, ha i en bolle.
  6. Bruk en potetskreller og skrell aspargestoppene i tynne skiver. Ha de i kaldt vann og sett kaldt til du skal pynte kaken.
Laks og egg:
Del eggene begge veier med eggedeleren. Bland crème fraiche, sitronskall, eggehakk, røkelaks, gressløk og pepper i en bolle.  Smak til med litt salt. Sett kaldt.
Reker og pepperrot:
Bland majones, pepperrot, sennep, dill, pepper og opphakkede reker. Smak til med litt salt. Sett kaldt.

Pepperrotskrem: Pisk créme fraiche med pepperrot, sitronskall og salt til den blir tykk. (den blir først tynn før den blir tykk) Hvis den er blitt tynn igjen før du skal ha den på kaken, kan du vispe den opp på nytt.

Avokadofyllning:
Del og fjern steinen i avokadoen. Skjær ruter i kjøttet og bruk en skje til å ta det over i en bolle. Press over 3-4ss sitronsaft. Gni avokadoen med en gaffel så noe blir mer most. Sett kaldt.
Syltet løk:
Del løken i 2 og skjær den i små båter. Ha  over på et glass. Kok opp eddik, sukker og vann og hell over løken. Sett på lokket og la avkjøle. Sett i kjøleskap når det er nok avkjølt. Er klar på 2-4timer.

Montering:

Slik bygger du kaken:

  1. Fjern skorpen på ene langsiden av loffen. Skjær så tynt som mulig. Del så loffen i 8 deler på langs. Det kan lønne seg å bruk 8mm på brødskjæreren. Fjern skorpen rundt hele.
  2. Legg skivene som vist på bildet under. skjær vekk endene. Gjør dette på 4 av brødskivene.Smørgåstårta med røkelaks og reker
  3. Nå bruker du de 2 skivene som du delte i 2. Legg de små bitene i midten og de lange bitene på sidene.
  4. Smør på rekefyllet.Smørgåstårta med røkelaks og reker
  5. Legg på neste lag loff som på bildet.Smørgåstårta med røkelaks og reker
  6. Smør på avokadofyllet.Smørgåstårta med røkelaks og reker
  7. Legg nest lag med loff som første lag. (3)
  8. Smør på eggefyllet.Smørgåstårta med røkelaks og reker
  9. Ha på siste lag loff.Smørgåstårta med røkelaks og reker
  10. Smør pepperrotsausen på toppen og langs kantene på kaken. Her er det viktig at kremen er pisket opp med en håndmisker så den blir tykk FØR du tar den på kaken.Smørgåstårta med røkelaks og reker
  11. Sett noen tannpirkere i kaken så den holder fasongen og sett den kaldt til du skal pynte den. Gjerne til dagen etter.
  12. Pynt kaken med finhakket dill på siden og på toppen. Dander med reker, røket laks, litt strimlet aspargestopper og rogn. Ha noen aspargestopper langs kanten og som pynt oppå.Smørgåstårta med røkelaks og reker

 

Add Comment