Skvallerkål er et av de mest irriterende ugress vi vet om. Alle har det i hagen og forsøker hver vår å luke det vekk, men det kommer igjen. Skulle du være så «lur» at du legger det i komposten og senere bruker denne «jorden» i hagen, har du garantert klart å sore skvallerkålen til resten av hagen…
Og likevel kan den brukes til å lage gode supper, pesto, smør og majones. Hvis du ikke har prøvd det enda, ville jeg benyttet muligheten til å lage en skvallerkålsuppe mens bladene fremdeles er unge.
Når du plukker skvallerkål til bruk i mat, er det kun de nye, lysegrønne skuddene du skal bruke. Resten blir trevlete. Husk å skylle den i kaldt vann før du skal lage noe av den.
Dette trenger du:
- 5dl blader av skvallerkål
- 1 liten løk
- 2 hvitløk
- 2ss olje
- 1ss smør
- 0,5 grønn chili, gjerne frø også om du vil ha den litt sterk
- 1 buljongterning, utvannet i 0,5l kokende vann. (grønnsak, eller kylling)
- 1dl fløte
- 1ts salt
- 1ts pepper
- 2 kokte egg, smilende (kan sløyfes)
- litt gressløk til pynt
Slik gjør du:
- Når du skal plukke skvallerkål, skal du bare ta de nye skuddene. Disse er lyse grønne. Knip bladene av stilken. Skyll bladene og la de renne godt av seg.
- Finhakk løk og stek denne i olje/smør til den har blod god og myk.
- Finhakke hvitløk og stek denne i 2 minutter.
- Del opp chilien og stek denne med i 1 minutt.
- Ha oppi skvallerkål og rør rundt. Ha så i resten, unntatt fløten.
- Kok i 5 minutter.
- Kjør suppen jevn med en stavmikser. Tilsett fløte og la det få et oppkok.
- Smak til med evnt mer salt/pepper.
Serveres i dyp tallerken med evnt et kokt egg og litt gressløk som pynt.